Ciasto Kinder Country
Ciasto Kinder Country zrobiliśmy z myślą o majowych komuniach, na których nie powinno zabraknąć domowych ciast. Wiadomo, że podczas przygotowań do tej uroczystości nie ma za bardzo czasu na pieczenie, robienie wielu mas i przekładanie ciast. Dlatego w tym gorącym okresie zamieszczamy przepis na ciasto bez pieczenia, które w pół godziny zrobi nie tylko każda Mama. Ciasto Kinder Country jest tak proste w wykonaniu, że z niewielką pomocą dorosłych poradzą sobie z nim także dzieci. Podanie słodkiego deseru przygotowanego w domu przez dzieci komunijne na pewno byłoby miłym akcentem podczas przyjęcia w tym uroczystym dniu.
Składniki na ciasto Kinder Country
- 350 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
- 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 300 g herbatników maślanych
- 2 tabliczki czekolady karmelowej
- 2 tabliczki czekolady mlecznej
- 4 szklanki płatków Nestle Kangus
|
Wykonanie
Formę do pieczenia (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim warstwę herbatników.
Karmelową czekoladę połamać, wsypać do miseczki i położyć na garnku z wodą, tak aby dno nie dotykało wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia.
W drugim naczyniu w taki sam sposób rozpuścić mleczne czekolady, pozostawić do wystygnięcia.
250 ml schłodzonej kremówki ubić na sztywno. Miksując na niskich obrotach, dodawać partiami serek mascarpone. Następnie wmieszać wystudzoną karmelową czekoladę oraz 3,5 szklanki płatków Nestle Kangus. Masę wyłożyć na herbatniki, wyrównać jej powierzchnię i ułożyć na niej drugą warstwę maślanych herbatników.
Pozostałą schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, wmieszać mleczną czekoladę i powstały krem rozprowadzić na ułożonych ciasteczkach.
Wierzch ciasta Kinder Country posypać resztą płatków Kangus, wstawić do lodówki na noc, aby krem śmietanowo-czekoladowy stężał, a herbatniki zmiękły.
Ciasto z płatkami Kangus najwygodniej jest kroić po wyjęciu z lodówki, również schłodzone smakuje najlepiej.
|
2 Komentarze
M&B
7 maja 2018 at 19:31
Nasza forma jest niewiele mniejsza (o ok. 1/6), więc z tych proporcji na Twoją składników powinno także wystarczyć. Pozdrawiamy i życzymy smacznego. 🙂
ela
6 maja 2018 at 17:16
mam blaszkę 21×35 czy trzeba z podwójnej porcji