Grillowana dorada

Gdy po zmianie kuchenki na indukcję kupiliśmy wreszcie odpowiednią patelnię, pierwszą potrawą na niej przygotowaną była grillowana dorada. Ryba ta nie potrzebuje wielu dodatków, więc wierzch oprószyliśmy tylko solą i pieprzem, a do środka włożyliśmy plasterki cytryny i świeżą natkę pietruszki. Po kilkunastu minutach grillowana dorada z chrupiącą skórką była gotowana do pałaszowania. 🙂
Grillowana dorada – składniki
- 2 dorady
- 1 mała cytryna
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Cytrynę sparzyć, wyszorować, pokroić na plasterki.
Natkę pietruszki opłukać.
Dorady oskrobać z łusek, umyć wewnątrz i na zewnątrz, osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę ryb naciąć ostrym nożem, do środka włożyć plasterki cytryny oraz natkę pietruszki. Wierzch dorad oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Patelnię grillową posmarować niewielką ilością oleju, rozgrzać ją, następnie położyć na niej ryby. Smażyć z każdej strony po 7-8 minut.
Grillowaną doradę można podać z frytkami, młodymi ziemniaczkami, warzywami z grilla lub surówką ze świeżych warzyw.
|
Podobne przepisy
