Omlet ze szparagami

Omlet ze szparagami jest bardzo dobrym pomysłem na ciepłą kolację, zwłaszcza że na dworze znów zrobiło się zimno. Do jego usmażenia potrzeba niewielu składników, jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczny. Do omletu dodaliśmy parmezan oraz pietruszkę, które wzbogaciły smak szparagów i całego dania, które zyskało również na apetycznym wyglądzie.
Omlet ze szparagami – składniki
- 100 g zielonych szparagów
- 5 jajek
- 50 ml śmietany kremówki
- 30 g parmezanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
Dodatkowo:
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli do gotowania
- 1/2 płaskiej łyżeczki cukru do gotowania
- 1 łyżeczka soku z cytryny do gotowania
|
Wykonanie
Szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki, przeciąć na pół.
Wodę zagotować z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Włożyć odcięte dolne części szparagów, gotować minutę. Dodać części z główkami, gotować 6-8 minut – w zależności od grubości szparagów. Odcedzić.
Jajka wbić do miseczki, wlać kremówkę, dobrze wymieszać. Wsypać umytą i posiekaną natkę pietruszki, posolić i popieprzyć.
Na małym ogniu na patelni rozgrzać masło, wlać jajka, rozłożyć szparagi, posypać połową startego parmezanu. Przykryć pokrywką, smażyć w dalszym ciągu na małym ogniu 8-10 minut.
Przed podaniem omlet ze szparagami posypać pozostałym startym parmezanem.
|
Podobne przepisy
