Lasagne ze szparagami

Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo i trzeba go dobrze wykorzystać, dlatego też kupiliśmy białe i zielone szparagi, aby przygotować z nich pyszną lasagne. Była ona bardzo prosta, bo wykonana z płatów lasagne, białych i zielonych szparagów oraz sosu beszamelowego. To wystarczyło do stworzenia kompletnego dania, które nie tylko świetnie smakowało, ale także bardzo ładnie wyglądało – po przekrojeniu lasagne ze szparagami naszym oczom ukazała się biało-zielona mozaika przeplatana złotymi płatami. Aż szkoda, że szparagowy sezon trwa tak krótko.
Lasagne ze szparagami – składniki
Nadzienie:
- 500 g białych szparagów
- 500 g zielonych szparagów
- 6-10 płatów lasagne (w zależności od wielkości naczynia do zapiekania)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka cukru
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 750 ml mleka
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
|
Przygotowanie
Nadzienie:
Obrać białe szparagi zaczynając od główki, odciąć zdrewniałe końcówki, opłukać.
Zielone szparagi opłukać, odciąć zdrewniałe końcówki.
W dużym garnku zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Włożyć do niej zielone szparagi, zmniejszyć ogień, gotować 3-5 minut (w zależności od ich grubości). Przełożyć na talerz.
Do tej samej wody włożyć białe szparagi, gotować 12-15 minut (w zależności od ich grubości). Wyłożyć na talerz.
Płaty lasagne wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować ok. 5 minut. Wyjąć, rozłożyć każdy z nich osobno.
Sos beszamelowy:
W garnku powoli rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Gdy całość zacznie wrzeć, powoli wlewać mleko, energicznie mieszając trzepaczką. Wsypać tymianek i gałkę muszkatołową. Gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie
Naczynie do zapiekania natłuścić margaryną. Na dnie rozprowadzić cienką warstwę sosu beszamelowego, położyć płaty lasagne i posmarować je sosem. Rozłożyć połowę ugotowanych szparagów, polać sosem, na nich ułożyć lasagne i pokryć je sosem beszamelowym. Wyłożyć szparagi, sos, warstwę makaronu i resztę beszamelu.
Lasange ze szparagami zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 30-35 minut.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
29 maja 2018 at 17:40
Aniu, oczywiście,że możesz użyć tylko zielonych szparagów. Życzymy smacznego.:-)
Anna J.
28 maja 2018 at 19:18
Fajny pomysł. Czy można zrobić tylko z zielonymi szparagami?