Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Wigilijna rolada bezowa

Print Friendly, PDF & Email

Wigilijna rolada bezowa

Wigilijna rolada bezowa to kolejna propozycja na bożonarodzeniowe słodkości. Do tego przepisu niezbędne będą białka jaj, z którymi nie zawsze wiemy co zrobić oraz wigilijny kompot. Świąteczna rolada bezowa przypadnie do gusty tym, którzy preferuję lekkie, mało słodkie desery oraz chcą cieszyć się smakiem kompotu wigilijnego jak najdłużej. 🙂

Wigilijna rolada bezowa – składniki

Bezowa rolada:

  • 4 białka z jajek wielkości L
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Krem wigilijny:

  • 350 ml kompotu wigilijnego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 350 ml śmietany kremówki 30o/o
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru




Przygotowanie

Bezowa rolada:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pamiętając o tym, aby stopniowo wsypywać cukier puder. Gdy piana z białek będzie lśniąc i gęsta, dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować na niskich obrotach.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozsmarować na jej powierzchni ubite białka. Na wierzchu rozsypać płatki migdałowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC, piec z termoobiegiem 25 minut.

Po upieczeniu bezę przełożyć na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem (papierem do góry), zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.

Krem wigilijny:

W 100 ml kompotu wigilijnego rozprowadzić budyń śmietankowy, pozostałe 250 ml kompotu zagotować z cukrem i wlać do niego masę budyniową. Cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki, doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować. Gorący budyń przykryć szczelnie folią spożywczą, odstawić do wystygnięcia (budyń powinien studzić się w temperaturze pokojowej).

Żelatynę rozpuścić w 50 ml wody, podgrzać ją, aby się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia.

Gdy budyń jest już zimny, a żelatyna zaczyna lekko tężeć ubić na sztywno śmietankę kremówkę. Dodawać do niej po łyżce budyniu, miksować na niewielkich obrotach. Na koniec do masy wmieszać zimną, ale lekko tężejącą żelatynę.

Wykonanie

Na bezowy blat wyłożyć krem wigilijny, równomiernie go rozprowadzić, zachowując kilka centymetrów od brzegów. Zwinąć roladę, następnie zawinąć wigilijną bezową roladę w bawełnianą ściereczkę i wstawić do lodówki, aby masa dobrze stężała.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
Potrawa
Wigilijna rolada bezowa
Opublikowana

2 Komentarzy

  1. M&B
    20 grudnia 2019    

    Dziękujemy. Nieco dołożyliśmy do tradycyjnych potraw, a jednocześnie z zamysłem “eko” wykorzystaliśmy to, co często zostaje po całych kulinarnych przygotowaniach. 🙂

  2. 20 grudnia 2019    

    wygląda wspaniale:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *