Siemieniotka – śląska zupa wigilijna

M&B
Siemieniotka - śląska zupa wigilijna

W zeszłym roku, przygotowując spis wigilijnych potraw, które chcieliśmy zamieścić na naszym blogu, natrafiliśmy na śląską zupę wigilijną – zwaną siemieniotka. Nigdy wcześniej o niej nie słyszeliśmy, dlatego chcieliśmy wypróbować tę zupę, ale grudniowe przygotowania przedświąteczne nie zostawiły na nią czasu. W tym roku, po przejrzeniu zeszłorocznej świątecznej listy, zaopatrzyliśmy się w nasiona konopi i wreszcie, po pieczołowitym wygniataniu z nich mleczka, poznaliśmy smak śląskiej siemieniotki.

Siemieniotka – składniki na śląską zupę wigilijną

  • 100 g konopi
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 900 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 250 ml gorącej wody do sparzenia konopi
  • 1 1/2 l ciepłej wody do gotowania konopi
  • 100 g kaszy jaglanej lub gryczanej
  • masło do zeszklenia cebuli






Wykonanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.

Konopie przebrać, przepłukać, wlać 250 ml gorącej wody, przemieszać, odcedzić.

Nasiona konopi przełożyć do garnka, wlać 1 1/2 litra ciepłej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 60-90 minut, aż nasionka popękają. Przecedzić przez sitko, wodę wylać.

Konopie przełożyć do wysokiego naczynia, wlać część wody z przygotowanych 900 ml, ugniatać je drewnianą pałką z płaskim spodem, aby wydobyć z nich mleczko. Zlać je przez gęste sito do drugiego garnka. Czynności te powtarzać do zużycia całej wody.

Do białego mleczka z konopi dodać zeszkloną cebulę, mleko wymieszane z mąką, sól oraz cukier. Siemieniotkę zagotować, często mieszając, aby zupa nie przywarła do garnka.

Śląską wigilijną zupę z konopi podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną lub gryczaną.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Siemieniotka-śląska zupa wigilijna
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis