Siemieniotka – śląska zupa wigilijna
W zeszłym roku, przygotowując spis wigilijnych potraw, które chcieliśmy zamieścić na naszym blogu, natrafiliśmy na śląską zupę wigilijną – zwaną siemieniotka. Nigdy wcześniej o niej nie słyszeliśmy, dlatego chcieliśmy wypróbować tę zupę, ale grudniowe przygotowania przedświąteczne nie zostawiły na nią czasu. W tym roku, po przejrzeniu zeszłorocznej świątecznej listy, zaopatrzyliśmy się w nasiona konopi i wreszcie, po pieczołowitym wygniataniu z nich mleczka, poznaliśmy smak śląskiej siemieniotki.
Siemieniotka – składniki na śląską zupę wigilijną
- 100 g konopi
- 1 cebula
- 2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 300 ml mleka
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 900 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 250 ml gorącej wody do sparzenia konopi
- 1 1/2 l ciepłej wody do gotowania konopi
- 100 g kaszy jaglanej lub gryczanej
- masło do zeszklenia cebuli
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle.
Konopie przebrać, przepłukać, wlać 250 ml gorącej wody, przemieszać, odcedzić.
Nasiona konopi przełożyć do garnka, wlać 1 1/2 litra ciepłej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 60-90 minut, aż nasionka popękają. Przecedzić przez sitko, wodę wylać.
Konopie przełożyć do wysokiego naczynia, wlać część wody z przygotowanych 900 ml, ugniatać je drewnianą pałką z płaskim spodem, aby wydobyć z nich mleczko. Zlać je przez gęste sito do drugiego garnka. Czynności te powtarzać do zużycia całej wody.
Do białego mleczka z konopi dodać zeszkloną cebulę, mleko wymieszane z mąką, sól oraz cukier. Siemieniotkę zagotować, często mieszając, aby zupa nie przywarła do garnka.
Śląską wigilijną zupę z konopi podawać z ugotowaną na sypko kaszą jaglaną lub gryczaną.