Sałatka caprese

Caprese to chyba jedna z najprostszych i najbardziej znanych sałatek świata. Do jej przygotowania potrzebne są pomidory, ser mozzarella oraz świeża bazylia, które po naprzemiennym ułożeniu polewa się oliwą i posypuje zmielonym pieprzem oraz solą. Całość tej świeżej kompozycji produktów składających się na sałatkę caprese tworzy apetyczną włoską flagę. 🙂
Sałatka caprese – składniki
- 2-3 pomidory
- 2 opakowania sera mozzarella (po 125 g)
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista i pieprz kolorowy do mielenia
|
Przygotowanie
Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na grubsze plasterki.
Ser mozzarella wyjąć z zalewy i pokroić na plastry grubości pomidorów.
Wykonanie
Na talerzu układać naprzemiennie plastry pomidora, sera oraz bazylii. Całość skropić oliwą oraz oprószyć zmieloną solą oraz pieprzem.
Kilka listków bazylii drobno posiekać, wymieszać z łyżką oliwy i tym sosem polać wcześniej ułożoną sałatkę caprese.
Sałatkę caprese można wzbogacić, dodając pokrojone w krążki oliwki lub skraplając ją delikatnie octem balsamicznym.
|
Podobne przepisy
