Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Gęś pieczona z pigwami i pomarańczami

Print Friendly, PDF & Email

gęś pieczona z pigwami i pomarańczami

Gęś pieczona z pigwami i pomarańczami to nasza trzecia gęś w tym sezonie. Tegoroczne gęsi są wyraźnie mniejsze niż w poprzednich latach, można więc piec je częściej i dobierać do nich różne dodatki i przyprawy. Jedną z nich upiekliśmy z kupionymi na bazarku pigwami i pomarańczami. Starta skórka z pomarańczy, którą wtarliśmy w gęś, nadała mięsu wyrazistego smaku tego owocu. Długi proces pieczenia sprawił, że tłuszcz gęsi dobrze się wytopił, a mięso nadal pozostało soczyste. 🙂

Składniki na

  • 1 gęś owsiana (ok. 4 kg)
  • 1 pomarańcza
  • 2 pigwy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonego chili
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka pieprzu (grubo mielonego)




Wykonanie

Pomarańczę sparzyć, wyszorować skórkę, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Owoc przekroić na pół. Do skórki dodać chili, majeranek, oliwę, zmieloną sól gruboziarnistą oraz pieprz, wymieszać.

Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć tłuszcz ze środka. Na zewnątrz i w środku natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw, do środka włożyć połówki pomarańczy. Oba otwory spiąć wykałaczkami, nogi oraz skrzydła związać bawełnianym sznurkiem. Tuszkę gęsi ponakłuwać ostrym szpikulcem, zwłaszcza w okolicach udek, co umożliwi lepsze wytopienie się tłuszczu.

Piekarnik nagrzać do 180oC (z termoobiegiem). Gęś przełożyć do brytfanny lub dużej i głębokiej blachy, układając ją piersią do góry. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180oC przez 2 godziny, w połowie czasu gęś wyjąć i zlać wytopiony tłuszcz.

Pod koniec tego czasu pigwy umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.

Po dwóch godzinach pieczenia obniżyć temperaturę do 160oC, dodać przekrojone na pół pigwy, piec kolejne 2 godziny. W tym czasie gęś co najmniej dwa razy wyjąć i posmarować wytopionym tłuszczem, a pigwy przewrócić na drugą stronę.

Gęś pieczoną z pigwami i pomarańczami po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut, usunąć sznurki oraz wykałaczki. Pokroić na porcje i podawać np. z kluskami śląskimi, kopytkami, ugotowaną na sypko kaszą oraz zasmażanymi buraczkami lub modrą kapustą.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Gęś pieczona z pigwami i pomarańczami
Author Name
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *