Buraczki marynowane
Kilka tygodni temu byliśmy w restauracji, do obiadu otrzymaliśmy marynowane buraczki, które okazały się wyśmienitym dodatkiem do naszych posiłków. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy zrobić własne, wprawdzie nasza półka z zapasami na zimę już się uginała pod ciężarem słoików, ale kilka dodatkowych z marynowanymi burakami musiała jeszcze udźwignąć. 🙂
Buraczki marynowane – składniki
- 1 kg buraczków
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka octu 10%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek pieprzu
- 5 ziarenek jałowca
- 1 łyżka gorczycy
|
Przygotowanie
Buraczki dokładnie umyć, ugotować, odcedzić i przestudzić. Obrać (najlepiej w gumowych rękawiczkach, bo bardzo brudzą), jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlać wodę i ocet, wrzucić obrany czosnek, dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy. Gotować kilka minut, ale nie doprowadzać do wrzenia.
Słoiki wymyć, wyparzyć. Do każdego z nich włożyć buraczki, zalać gorącą zalewą wraz z przyprawami. Szczelnie zamknąć, włożyć do dużego garnka wyłożonego ściereczką, nalać ciepłej wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Ostrożnie wyjąć, ustawić wieczkiem do dołu, pozostawić buraczki marynowane do ostygnięcia.
|
2 Komentarze
M&B
28 września 2016 at 21:01
Buraczki zalewamy gorącą zalewą, a do garnka ze słoikami należy wlać ciepłą wodę, aby słoiki nie popękały. Dziękujemy za pytanie, od razu uzupełniliśmy przepis o te informacje.
Marzena
28 września 2016 at 20:05
zalać zalewą gorącą czy zimną? a do garnka wlać wode zimną czy ciepłą ?