Buraczki marynowane

M&B
Buraczki marynowane

Kilka tygodni temu byliśmy w restauracji, do obiadu otrzymaliśmy marynowane buraczki, które okazały się wyśmienitym dodatkiem do naszych posiłków. Tak nam zasmakowały, że postanowiliśmy zrobić własne, wprawdzie nasza półka z zapasami na zimę już się uginała pod ciężarem słoików, ale kilka dodatkowych z marynowanymi burakami musiała jeszcze udźwignąć. 🙂

Buraczki marynowane – składniki

  • 1 kg buraczków
  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek jałowca
  • 1 łyżka gorczycy




Przygotowanie

Buraczki dokładnie umyć, ugotować, odcedzić i przestudzić. Obrać (najlepiej w gumowych rękawiczkach, bo bardzo brudzą), jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki.

Do garnka wlać wodę i ocet, wrzucić obrany czosnek, dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy. Gotować kilka minut, ale nie doprowadzać do wrzenia.

Słoiki wymyć, wyparzyć. Do każdego z nich włożyć buraczki, zalać gorącą zalewą wraz z przyprawami. Szczelnie zamknąć, włożyć do dużego garnka wyłożonego ściereczką, nalać ciepłej wody do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody w garnku. Ostrożnie wyjąć, ustawić wieczkiem do dołu, pozostawić buraczki marynowane do ostygnięcia.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Buraczki marynowane
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    28 września 2016 at 21:01

    Buraczki zalewamy gorącą zalewą, a do garnka ze słoikami należy wlać ciepłą wodę, aby słoiki nie popękały. Dziękujemy za pytanie, od razu uzupełniliśmy przepis o te informacje.

  • Marzena

    28 września 2016 at 20:05

    zalać zalewą gorącą czy zimną? a do garnka wlać wode zimną czy ciepłą ?

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis