Sernik z borówkami
Po dłuższej przerwie wracamy do naszej kulinarno-blogowej aktywności i zapraszamy na pieczony sernik z borówkami. Często pieczemy serniki i zazwyczaj dodajemy do nich budyń waniliowy lub cukier wanilinowy, ale tym razem smak podkręciliśmy skórką i sokiem z pomarańczy. Jeśli lubicie serniki o kremowej, delikatnej konsystencji, to zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. 🙂
Sernik z borówkami – składniki
- 300 g borówek
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka wielkości L (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru
- 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
Spód z herbatników:
- 150 g herbatników
- 70 g rozpuszczonego masła
Śmietanowa polewa:
- 250 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki soku z pomarańczy
Przygotowanie
Spód z herbatników:
Herbatniki rozdrobnić w malakserze, można je także włożyć do woreczka strunowego i rozgnieść wałkiem. Przesypać do miseczki, wlać rozpuszczone masło, wymieszać.
Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki, równomiernie je rozłożyć i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Masa serowa:
Do misy robota kuchennego przełożyć ser z wiaderka, dodać jajka, cukier, kremówkę, mąkę pszenną, skórkę startą ze sparzonej pomarańczy oraz dwie łyżki soku z pomarańczy. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach – tylko do połączenia się składników.
Do masy serowej delikatnie wmieszać 200 g opłukanych borówek. Przelać ją do tortownicy, wyrównać jej powierzchnię, delikatnie potrząsając formą.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Następnie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić, ciasto pozostawić w nim na 30 minut.
Po tym czasie sernik z borówkami wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.
Śmietanę 18% wymieszać z cukrem i dwiema łyżkami soku z pomarańczy, polewę rozprowadzić po powierzchni zimnego sernika. Ułożyć pozostałe borówki, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
2 Komentarze
M&B
12 grudnia 2022 at 19:31
Super, bardzo się cieszymy, że sernik zasmakował. Następnym razem można pominąć skórkę, smak raczej za dużo na jej braku nie straci. 🙂
Agata
11 grudnia 2022 at 12:12
Zrobiony! Sernik pyszny!!! Łatwy i szybki do zrobienia 👍 Synowi przeszkadza skórka z pomarańczy, ale On jest inny😉