Sernik z borówkami

M&B
Sernik z borówkami

Po dłuższej przerwie wracamy do naszej kulinarno-blogowej aktywności i zapraszamy na pieczony sernik z borówkami. Często pieczemy serniki i zazwyczaj dodajemy do nich budyń waniliowy lub cukier wanilinowy, ale tym razem smak podkręciliśmy skórką i sokiem z pomarańczy. Jeśli lubicie serniki o kremowej, delikatnej konsystencji, to zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. 🙂

Sernik z borówkami – składniki

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (w temperaturze pokojowej)
  • 3 jajka wielkości L (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Spód z herbatników:

  • 150 g herbatników
  • 70 g rozpuszczonego masła

Śmietanowa polewa:

  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy






Przygotowanie

Spód z herbatników:

Herbatniki rozdrobnić w malakserze, można je także włożyć do woreczka strunowego i rozgnieść wałkiem. Przesypać do miseczki, wlać rozpuszczone masło, wymieszać.

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki, równomiernie je rozłożyć i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Masa serowa:

Do misy robota kuchennego przełożyć ser z wiaderka, dodać jajka, cukier, kremówkę, mąkę pszenną, skórkę startą ze sparzonej pomarańczy oraz dwie łyżki soku z pomarańczy. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach – tylko do połączenia się składników.

Do masy serowej delikatnie wmieszać 200 g opłukanych borówek. Przelać ją do tortownicy, wyrównać jej powierzchnię, delikatnie potrząsając formą.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Następnie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić, ciasto pozostawić w nim na 30 minut.

Po tym czasie sernik z borówkami wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę 18% wymieszać z cukrem i dwiema łyżkami soku z pomarańczy, polewę rozprowadzić po powierzchni zimnego sernika. Ułożyć pozostałe borówki, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.






Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik z borówkami
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    12 grudnia 2022 at 19:31

    Super, bardzo się cieszymy, że sernik zasmakował. Następnym razem można pominąć skórkę, smak raczej za dużo na jej braku nie straci. 🙂

  • Agata

    11 grudnia 2022 at 12:12

    Zrobiony! Sernik pyszny!!! Łatwy i szybki do zrobienia 👍 Synowi przeszkadza skórka z pomarańczy, ale On jest inny😉

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis