Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Sernik z borówkami

Print Friendly, PDF & Email

Sernik z borówkami

Po dłuższej przerwie wracamy do naszej kulinarno-blogowej aktywności i zapraszamy na pieczony sernik z borówkami. Często pieczemy serniki i zazwyczaj dodajemy do nich budyń waniliowy lub cukier wanilinowy, ale tym razem smak podkręciliśmy skórką i sokiem z pomarańczy. Jeśli lubicie serniki o kremowej, delikatnej konsystencji, to zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. 🙂

Sernik z borówkami – składniki

Masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka dobrej jakości (w temperaturze pokojowej)
  • 3 jajka wielkości L (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 250 ml śmietany kremówki 30% (w temperaturze pokojowej)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka starta z jednej pomarańczy

Spód z herbatników:

  • 150 g herbatników
  • 70 g rozpuszczonego masła

Śmietanowa polewa:

  • 250 g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku z pomarańczy




Przygotowanie

Spód z herbatników:

Herbatniki rozdrobnić w malakserze, można je także włożyć do woreczka strunowego i rozgnieść wałkiem. Przesypać do miseczki, wlać rozpuszczone masło, wymieszać.

Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać herbatniki, równomiernie je rozłożyć i docisnąć do dna. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Masa serowa:

Do misy robota kuchennego przełożyć ser z wiaderka, dodać jajka, cukier, kremówkę, mąkę pszenną, skórkę startą ze sparzonej pomarańczy oraz dwie łyżki soku z pomarańczy. Całość krótko zmiksować na niewielkich obrotach – tylko do połączenia się składników.

Do masy serowej delikatnie wmieszać 200 g opłukanych borówek. Przelać ją do tortownicy, wyrównać jej powierzchnię, delikatnie potrząsając formą.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 60 minut. Następnie piekarnik wyłączyć i lekko uchylić, ciasto pozostawić w nim na 30 minut.

Po tym czasie sernik z borówkami wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia.

Śmietanę 18% wymieszać z cukrem i dwiema łyżkami soku z pomarańczy, polewę rozprowadzić po powierzchni zimnego sernika. Ułożyć pozostałe borówki, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.




Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Sernik z borówkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik z borówkami
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.