Pizza z prosciutto i mozzarellą

M&B
pizza z prosciutto i mozzarellą

Tym razem na naszym stole zagościła klasyka włoskiej kuchni, czyli pizza z prosciutto i mozzarellą. Od dawna chodziły za nami takie smaki, a ponieważ dodatki nie wymagały żadnego przygotowania, podzieliliśmy się sprawiedliwie pozostałymi zadaniami – Bartek zajął się robieniem ciasta na pizzę, a ja przygotowaniem pomidorowego sosu. 🙂 Po szybkiej sesji fotograficznej zasiedliśmy do pałaszowania pizzy z prosciutto, mozzarellą i rukolą. 🙂

Pizza z prosciutto i mozzarellą – składniki

Ciasto na pizzę:

  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatki:

  • 2 opakowanie mozzarelli (po 220 g)
  • 100 g szynki prosciutto




Przygotowanie

Ciasto na pizzę:

W misce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać lekko podgrzaną wodę (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki i sól, wlać oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, posmarować je oliwą, przykryć ściereczką, zostawić w cieple na 60 minut.

Sos pomidorowy:

Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut.

Czosnek obrać, drobno posiekać, dołożyć do cebuli, wsypać suszoną bazylię i oregano. Smażyć, aż cebula się zeszkli.

Wlać przecier pomidorowy, zredukować go, pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos pomidorowy odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować.

Dodatki:

Rukolę, jeśli nie jest myta, opłukać i osuszyć.

Ser mozzarella wyjąć z zalewy, pokroić w plastry.

Wykonanie

Piekarnik rozgrzać do 200oC (z termoobiegiem).

Na blat oprószony mąką wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta lekko podwinąć i posmarować oliwą, włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiekać 5 minut.

Po tym czasie spód na pizzę wyjąć, rozprowadzić na nim sos pomidorowy i ponownie wstawić do piekarnika na 4 minuty. Następnie ułożyć kawałki mozzarelli i zapiekać kolejne 4-5 minut, aż ser się rozpuści i zaczną pojawiać się bąbelki.

Po wyjęciu na pizzy ułożyć plastry prosciutto oraz posypać listkami rukoli.

Pizzę z prosciutto i mozzarellą można przed podaniem polać oliwą.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pizza z prosciutto i mozzarellą
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis