Pizza z prosciutto i mozzarellą

Tym razem na naszym stole zagościła klasyka włoskiej kuchni, czyli pizza z prosciutto i mozzarellą. Od dawna chodziły za nami takie smaki, a ponieważ dodatki nie wymagały żadnego przygotowania, podzieliliśmy się sprawiedliwie pozostałymi zadaniami – Bartek zajął się robieniem ciasta na pizzę, a ja przygotowaniem pomidorowego sosu. 🙂 Po szybkiej sesji fotograficznej zasiedliśmy do pałaszowania pizzy z prosciutto, mozzarellą i rukolą. 🙂
Pizza z prosciutto i mozzarellą – składniki
Ciasto na pizzę:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodatki:
- 2 opakowanie mozzarelli (po 220 g)
- 100 g szynki prosciutto
|
Przygotowanie
Ciasto na pizzę:
W misce rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać lekko podgrzaną wodę (ok. 30oC), wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę mąki i sól, wlać oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto, posmarować je oliwą, przykryć ściereczką, zostawić w cieple na 60 minut.
Sos pomidorowy:
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut.
Czosnek obrać, drobno posiekać, dołożyć do cebuli, wsypać suszoną bazylię i oregano. Smażyć, aż cebula się zeszkli.
Wlać przecier pomidorowy, zredukować go, pod koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos pomidorowy odstawić do wystygnięcia, po czym zblendować.
Dodatki:
Rukolę, jeśli nie jest myta, opłukać i osuszyć.
Ser mozzarella wyjąć z zalewy, pokroić w plastry.
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 200oC (z termoobiegiem).
Na blat oprószony mąką wyłożyć drożdżowe ciasto, rozpłaszczyć je dłonią lub rozwałkować na koło o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta lekko podwinąć i posmarować oliwą, włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiekać 5 minut.
Po tym czasie spód na pizzę wyjąć, rozprowadzić na nim sos pomidorowy i ponownie wstawić do piekarnika na 4 minuty. Następnie ułożyć kawałki mozzarelli i zapiekać kolejne 4-5 minut, aż ser się rozpuści i zaczną pojawiać się bąbelki.
Po wyjęciu na pizzy ułożyć plastry prosciutto oraz posypać listkami rukoli.
Pizzę z prosciutto i mozzarellą można przed podaniem polać oliwą.
|
Podobne przepisy
