Cukinia nadziewana

M&B
Cukinia nadziewana

Lato na wsi ma swoje ogromne zalety. Jednym z nich jest możliwość zerwania składników na potrawy prosto z grządki na kilkadziesiąt minut przed podaniem. Dzisiaj naszą uwagę przykuła ukrywająca się wśród ogromnych liści żółta cukinia, którą postanowiliśmy wypełnić mięsnym nadzieniem. Taka cukinia nadziewana mięsem mielonym to szybki, tani i prosty sposób na przygotowanie pożywnego obiadu lub kolacji na ciepło. W ogródku pozostało jeszcze kilka dorodnych cukinii, co bardzo nas cieszy, bo już myślimy o następnych potrawach.

Cukinia nadziewana – składniki

  • 2 cukinie
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku




Przygotowanie

Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne.

Cebulę zeszklić na oleju, dodać do niej mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.

Nadzieniem wypełnić każdą połówkę cukinii, na wierzch położyć plasterki sera oraz pomidorów. Całość zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Cukinia nadziewana
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis