Cukinia nadziewana
Lato na wsi ma swoje ogromne zalety. Jednym z nich jest możliwość zerwania składników na potrawy prosto z grządki na kilkadziesiąt minut przed podaniem. Dzisiaj naszą uwagę przykuła ukrywająca się wśród ogromnych liści żółta cukinia, którą postanowiliśmy wypełnić mięsnym nadzieniem. Taka cukinia nadziewana mięsem mielonym to szybki, tani i prosty sposób na przygotowanie pożywnego obiadu lub kolacji na ciepło. W ogródku pozostało jeszcze kilka dorodnych cukinii, co bardzo nas cieszy, bo już myślimy o następnych potrawach.
Cukinia nadziewana – składniki
- 2 cukinie
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 cebula
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 pomidor
- kilka plasterków żółtego sera
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Cukinie przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać do niej mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawy.
Nadzieniem wypełnić każdą połówkę cukinii, na wierzch położyć plasterki sera oraz pomidorów. Całość zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC.
|