Naleśniki z mąką kukurydzianą
Któż z nas nie lubi naleśników? Jemy je na słodko lub na słono, na obiad lub na deser. Są szybkie do wykonania, zawsze się udają, a do tego każdy może wykorzystać swoje ulubione dodatki. My sięgamy po nie na śniadania lub późne obiady. To jedna z naszych propozycji
Naleśniki z mąką kukurydzianą – składniki
- 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
- 80 g (3/4 szklanki) mąki kukurydzianej
- 500 ml (2 szklanki) mleka
- 150 ml (2/3 szklanki) wody mineralnej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
|
Przygotowanie
Mleko i wodę mineralną wlać do miski, dodać szczyptę soli, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy, jajko i stopniowo dosypywać przesianą mąkę pszenną oraz kukurydzianą – cały czas energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem. Gdy otrzyma się jednolite ciasto bez grudek, odstawić je na kilka minut.
Rozgrzać patelnię (najlepiej do naleśników), nalać na nią odrobinę oleju i czekać, aż zrobi się gorący. Ciasto wylewać na patelnię łyżką wazową, rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć na złoty kolor. Następnie energicznym ruchem przełożyć naleśnik na drugą stronę, którą także usmażyć na złoto.
|