Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Naleśniki z mąką kukurydzianą

Print Friendly, PDF & Email

ciasto na naleśniki z mąką kukurydzianą

Któż z nas nie lubi naleśników? Jemy je na słodko lub na słono, na obiad lub na deser. Są szybkie do wykonania, zawsze się udają, a do tego każdy może wykorzystać swoje ulubione dodatki. My sięgamy po nie na śniadania lub późne obiady. To jedna z naszych propozycji ciasta naleśnikowego na słodko, nieco zmodyfikowany przepis podstawowy, który wzbogaciliśmy mąką kukurydzianą. Przez to naleśniki mają piękny, żółty kolor, są bardziej pulchne, lżejsze i sprężyste.

Składniki na ciasto na naleśniki z mąką kukurydzianą

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 80 g (3/4 szklanki) mąki kukurydzianej
  • 500 ml (2 szklanki) mleka
  • 150 ml (2/3 szklanki) wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli




Przygotowanie

Mleko i wodę mineralną wlać do miski, dodać szczyptę soli, dwie łyżki cukru, cukier wanilinowy, jajko i stopniowo dosypywać przesianą mąkę pszenną oraz kukurydzianą – cały czas energicznie mieszając trzepaczką lub mikserem. Gdy otrzyma się jednolite ciasto bez grudek, odstawić je na kilka minut.

Rozgrzać patelnię (najlepiej do naleśników), nalać na nią odrobinę oleju i czekać, aż zrobi się gorący. Ciasto wylewać na patelnię łyżką wazową, rozprowadzić po całej jej powierzchni i smażyć na złoty kolor. Następnie energicznym ruchem przełożyć naleśnik na drugą stronę, którą także usmażyć na złoto.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *