Słonecznikowiec

Przepis na słonecznikowiec otrzymaliśmy od Siostry Ani, dla której należy on do ulubionych ciast. Nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy go nie wypróbowali i przy robieniu nie zmodyfikowali. Już w trakcie przygotowywania kolejnych warstw ciasta wiedzieliśmy, że będzie ono pyszne, ponieważ nie mogliśmy się powstrzymać od podjadania. Mimo że słoneczniki kojarzą się z latem, słonecznikowiec ma w sobie złocisto-brązową jesienną nutę, nawet prażony słonecznik w trakcie jedzenia szeleści jak liście pod nogami na jesiennym spacerze. 🙂
Słonecznikowiec – składniki
Ciasto czekoladowe:
- 5 jajek
- 200 g cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 szczypta soli
Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1/2 laski wanilii
- 150 g miękkiej margaryny
Prażony słonecznik:
- 350 g łuskanego słonecznika
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
Masa krówkowa:
- 1 puszka masy krówkowej (ok. 400 g)
- 200 g miękkiego masła
|
Przygotowanie
Ciasto czekoladowe:
Biała oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyżce cukru pudru, miksować do uzyskania gęstej piany.
Do ubitych białek dodawać do jednym żółtku, każdorazowo dokładnie je wmiksować przed dodaniem kolejnego.
Obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać, stopniowo dodawać je do masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Na koniec wmieszać olej.
Blachę (25/35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać i rozprowadzić równomiernie ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 30 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto czekoladowe na słonecznikowiec wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Masa budyniowa:
Do garnka wlać mleko, dodać mąkę, cukier, jajko i ziarenka z wanilii. Gotować na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu – podczas gotowania mieszać trzepaczką, aby budyń się nie przypalił i nie powstały grudki.
Do gorącej masy dodać margarynę, dokładnie ją wmieszać. Całość przykryć folią spożywczą, dociskając ją do budyniu. Zostawić do przestygnięcia.
Prażony słonecznik:
Do garnka wsypać cukier, dodać masło i mleko, podgrzewać do połączenia się składników. Wsypać łuskany słonecznik, trzymać na ogniu kilka minut, cały czas mieszając.
Ziarna słonecznika przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 20-25 minut, aż ziarenka zrobią się złote – w trakcie raz lub dwa razy przemieszać. Przestudzić.
Masa krówkowa:
Masło ucierać ok. 10 minut, aż stanie się puszyste i białe. Następnie stopniowo dodawać masę krówkową. Na koniec wmieszać 2/3 prażonego słonecznika.
Wykonanie
Ciasto czekoladowe przekroić na dwa blaty. Na jeden z nich wyłożyć masę krówkową, wyrównać jej powierzchnię, przykryć drugim blatem, na którym równomiernie rozprowadzić masę budyniową. Na wierzchu rozsypać pozostały prażony słonecznik.
Słonecznikowiec wstawić do lodówki, najlepiej na noc, aby masy stężały, a ciasto nabrało wilgoci.
|
Podobne przepisy






3 Komentarze
Gotuj z Cukiereczkiem
28 października 2016 at 15:51
uwielbiam to ciasto 🙂
Magdalena
28 października 2016 at 10:22
koniecznie muszę zrobić:)
madlene17
27 października 2016 at 17:08
Mmmm.. takim ciastem bym nie pogardziła 🙂