Ciasto na pierogi

M&B
Ciasto na pierogi

Gdy patrzyłam na moją Babcię lub Mamę robiące pierogi, zaskakiwało mnie to, że na ciasto na pierogi potrzeba tak niewielu składników. U mnie w domu do mąki zawsze dodawało się jedynie zimnej wody, ja zdecydowanie wolę dolewać ciepłą oraz wbijam jajko. Mam nadzieję, że Mama wybaczy mi takie zmiany, w końcu ilu kucharzy – tyle przepisów na ciasto. 😉

Ciasto na pierogi – składniki

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka soli




Przygotowanie

Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać szklanką krążki, które następnie nadziewać wybranym farszem.

Z podanych składników wychodzi ok. 45-50 pierogów.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto na pierogi
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • Bożena

    17 listopada 2016 at 18:04

    Super przepis na ciasto na pierogi właśnie takiego szukałam dziękuję bo u mnie w domu tez tylko się wody do mąki dolewało a to za mało .

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis