Ciasto na pierogi
Gdy patrzyłam na moją Babcię lub Mamę robiące pierogi, zaskakiwało mnie to, że na ciasto na pierogi potrzeba tak niewielu składników. U mnie w domu do mąki zawsze dodawało się jedynie zimnej wody, ja zdecydowanie wolę dolewać ciepłą oraz wbijam jajko. Mam nadzieję, że Mama wybaczy mi takie zmiany, w końcu ilu kucharzy – tyle przepisów na ciasto. 😉
Ciasto na pierogi – składniki
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- łyżeczka masła
- 1 łyżeczka soli
|
Przygotowanie
Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić na środku wgłębienie, wbić w nie jajko. Dodać łyżeczkę masła i łyżeczkę soli, zacząć zagniatać, wlewając stopniowo wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste i będzie odchodziło od dłoni. W razie potrzeby podsypać mąką. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć i rozwałkowywać na cienki placek. Wykrawać szklanką krążki, które następnie nadziewać wybranym farszem.
Z podanych składników wychodzi ok. 45-50 pierogów.
|
1 Komentarze
Bożena
17 listopada 2016 at 18:04
Super przepis na ciasto na pierogi właśnie takiego szukałam dziękuję bo u mnie w domu tez tylko się wody do mąki dolewało a to za mało .