Ciasto śliwkowo-bananowe

Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki, więc postanowiliśmy przygotować z nich jakieś ciasto. Pomysł na ciasto śliwkowo-bananowe znaleźliśmy w książce Pascala Brodnickiego i bardzo przypadł nam on do gustu. Do świeżych węgierek wystarczyło dokupić banany, a potem tylko pokroić owoce, wsypać składniki do miski, chwilkę ucierać i po robocie. Ciasto po 10 minutach było już w piekarniku. My podzieliliśmy między siebie prace i całość była gotowa jeszcze szybciej. Śmiało można powiedzieć, że ten przepis może być naszym awaryjnym ciastem na niezapowiedziane wizyty.
Ciasto śliwkowo-bananowe – składniki
- 250 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 1 torebka cukru wanilinowego
- 15 g proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 20 śliwek węgierek
- 3 banany
- cynamon
- szczypta soli
|
Przygotowanie
Roztopić masło, odstawić do wystygnięcia.
Banany obrać, pokroić w plasterki. Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i wymieszać. Następnie po kolei dodawać jajka, mleko i masło. Dokładnie połączyć składniki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć banany i śliwki, oprószyć je cynamonem i zalać ciastem.
Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzać do 180oC, piec 25-30 minut.
|
Podobne przepisy
