Jajecznica z papryką
Kolejne bardzo proste danie na śniadanie. I kolejne chwile spędzone na myśleniu, w jaki sposób opisać jajecznicę z papryką. Z pomocą przyszła wikipedia. Patrząc na różne rodzaje jajecznic, początkowo nie wypatrzyliśmy naszej z papryką, dopiero na końcu przeczytaliśmy, że tej jest blisko do jajecznicy baskijskiej z dodatkiem opiekanej nad ogniem i obranej papryki, czosnku i cząstek pomidorów. Takiej jeszcze nie robiliśmy, ale wydaje się nam, że i nasza, prostsza wersja domowej jajecznicy z papryką, każdemu powinna zasmakować. 🙂
Jajecznica z papryką – składniki
- 4 jajka
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 duża cebula
- suszona bazylia
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w cienkie paski.
Paprykę i cebulę wrzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, wbić jajka i dobrze wymieszać. Oprószyć solą, pieprzem i bazylią.
Smażyć, aż jajka się zetną.
|