Zupa z papryki

Wreszcie rozpoczął się sezon na papryki i ich ceny spadły, tak więc można kupować je w większej ilości i używać jako główny składnik dań. Na początek ugotowaliśmy zupę paprykową o pięknym pomarańczowym kolorze. Ma bardzo przyjemny, delikatny, paprykowy smak, który przypadnie do gustu także dzieciom. Zupa z papryki podana z makaronem lub szpeclami stanowi nie tylko smaczny, ale również sycący obiad.
Zupa z papryki -składniki
- 1 kg czerwonej papryki
- 750 ml gorącego rosołu
- 1 duża cebula
- 3 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 szczypty ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- słodka lub kwaśna śmietana
- makaron lub szpecle
Wykonanie
Papryki umyć, rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, włożyć do piekarnika nastawionego na funkcję grill na maksymalnym grzaniu. Podpiekać 20-30 minut, aż skórka się pomarszczy, a nawet sczernieje – w trakcie papryki kilka razy odwracać. Po tym przełożyć je do miski lub głębokiego naczynia, przykryć folią spożywczą i zostawić na 15 minut. Zdjąć skórkę, usunąć pestki i zieloną łodygę, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki. Oba wrzucić do garnka o grubym dnie z rozgrzanym olejem, dosypać tymianek i ostrą paprykę, smażyć, aż cebula się zeszkli.
Do garnka wlać gorący rosół, dodać paprykę, gotować ok. 20 minut. Po tym czasie zupę paprykową dokładnie zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę z papryki podawać z ugotowanym makaronem lub szpeclami, opcjonalnie także z dodatkiem śmietany.