Sos holenderski

M&B
Sos holenderski

Pierwszych dni maja nie mogliśmy rozpocząć inaczej jak szparagami polanymi sosem holenderskim. Przeważnie używaliśmy gotowego sosu, ale prowadzenie bloga motywuje nas do przygotowywania wszystkich składników posiłku samodzielnie. Od razu odrzuciliśmy błyskawiczną wersję ze zblendowaniem razem wszystkich składników i zabraliśmy się za przygotowanie „holendra” w kąpieli wodnej, żeby nadać mu delikatną i kremową konsystencję. Ważne jest, żeby się nie śpieszyć i na pewno otrzyma się idealny sos holenderski, który świetnie będzie komponował się ze szparagami.

Sos holenderski – składniki

  • 3 żółtka
  • 250 g masła
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia.

Do miski wlać wino i sok z cytryny, dodać żółtka. Postawić na garnku z gotującą się wodą, tak aby powierzchnia wody nie dotykała dna miski. Ubijać na parze, aż powstanie gęsta masa.

Po łyżeczce dolewać ciepłe roztopione masło, cały czas miksując. Gdy sos stanie się znowu gęsty, odstawić z ognia i doprawić solą, pieprzem oraz szczyptą pieprzu cayenne.

Sos holenderski serwować od razu po przygotowaniu. Ponownie podgrzany może stać się bardzo płynny.




Sos holenderski

Sos holenderski

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sos holenderski
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis