Pavlova z karmelizowanym rabarbarem

M&B
Pavlova z karmelizowanym rabarbarem

Pavlova z karmelizowanym rabarbarem zupełnie przypadkowo uświetniła dzień, w którym na Instagramie zaczęła nas obserwować tysięczna osoba. Tych wszystkich, którzy nie wiedzą, że mamy tam profil, serdecznie zapraszamy do obserwowania niecodziennikparypl, tam znajdziecie nie tylko zdjęcia naszych potraw, ale również relacje z naszego życia. A wracając do bezy, to połączenie słodkiej i lekkiej Pavlovej z kwaśnym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami w pełni zaspokoiło nasze ukierunkowane na sukces kubki smakowe. 🙂 😉

Pavlova z karmelizowanym rabarbarem – składniki

Beza Pavlova:

  • 5 białek
  • 300 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 1 szczypta soli

Krem:

  • 250 ml śmietany kremówki (dobrze schłodzonej)
  • 250 g mascarpone (schłodzone)
  • 2 łyżki cukru




Przygotowanie

Beza Pavlova:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodawać po łyżce cukru pudru, każdą porcję dokładnie wmieszać w białka. Masa powinna być bardzo gęsta, sztywna i lśniąca. Na koniec dodać po łyżeczce mąki ziemniaczanej oraz białego octu winnego, ubijać minutę, aby piana się ustabilizowała.

Na papier do pieczenia ułożony na blasze wyłożyć ubitą na sztywno pianę z białek, uformować z niej koło o średnicy ok. 24 cm, wyrównać jego boki, unosząc je jednocześnie lekko do góry. Na środku bezy zrobić wgłębienie.

Bezę wstawić do nagrzanego do 100oC (z termoobiegiem) piekarnika, suszyć 2-2,5 godziny. Pozostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia.

Karmelizowany rabarbar:

Rabarbar umyć, odciąć liście oraz dolny koniec. Pokroić na ok. 3 centymetrowe kawałki.

Do garnka wsypać cukier, podgrzewać go średnim ogniu, aż się rozpuści i zacznie lekko brązowieć. Wsypać rabarbar, przemieszać, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 7-10 minut, aż rabarbar zmięknie, nie mieszać zbyt często, aby zachować całe cząstki rabarbaru. Odstawić do wystygnięcia.

Krem:

Śmietankę kremówkę wlać do misy robota kuchennego, dodać ser mascarpone. Ubić na sztywno, po czym wmieszać delikatnie 2 łyżki cukru.

Wykonanie

Na środek upieczonej bezy wyłożyć krem z mascarpone, na nim rozłożyć karmelizowany rabarbar oraz polać sosem. Całość udekorować kawałkami świeżych truskawek.

Pavlovą z karmelizowanym rabarbarem przechowywać w lodówce.




Pavlova z karmelizowanym rabarbarem

Pavlova z karmelizowanym rabarbarem

Pavlova z karmelizowanym rabarbarem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pavlova z karmelizowanym rabarbarem
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis