Ogórki małosolne z woreczka

Podczas ostatniego szybkiego wypadu na bazarek kupiłam kwaszeniaki, czyli małe ogórki gruntowe, które można ukisić. Na rozpoczęcie sezonu zrobiliśmy z nich ogórki małosolne z woreczka. To szybki i sprawdzony przepis na ogórki małosolne, do których nie potrzeba zalewy, a wszystkie składniki miesza się na sucho w strunowym woreczku. Takimi ogórkami na sucho można się już cieszyć następnego dnia. 🙂
Ogórki małosolne z woreczka – składniki
- 1 kg ogórków gruntowych do kwaszenia
- 1/2 pęczka koperku
- 1 kawałek korzenia chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki gorczycy
- 2 łyżeczki soli
|
Wykonanie
Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ogórki wyjąć z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki.
Chrzan obrać, pokroić na kawałki.
Czosnek obrać, pokroić na plasterki.
Koperek opłukać, posiekać.
Ogórki przełożyć do woreczka strunowego, wsypać sól, gorczycę, chrzan, czosnek oraz koperek. Woreczek zamknąć, tak aby nie było w nim powietrza, kilka razy wstrząsnąć, aby składniki się przemieszały. Włożyć do lodówki na 5 godzin. Po upływie tego czasu woreczek wyjąć i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Ogórki małosolne z woreczka można przechowywać w lodówce zamknięte w woreczku przez 2-3 dni.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
2 maja 2020 at 16:55
Tak, robi się je bez wody. 🙂 Są pyszne, ze spokojem polecamy zaryzykowanie. 🙂
Ewelina
1 maja 2020 at 15:47
Bez wody?