Ogórki małosolne z woreczka

M&B
ogórki małosolne z woreczka

Podczas ostatniego szybkiego wypadu na bazarek kupiłam kwaszeniaki, czyli małe ogórki gruntowe, które można ukisić. Na rozpoczęcie sezonu zrobiliśmy z nich ogórki małosolne z woreczka. To szybki i sprawdzony przepis na ogórki małosolne, do których nie potrzeba zalewy, a wszystkie składniki miesza się na sucho w strunowym woreczku. Takimi ogórkami na sucho można się już cieszyć następnego dnia. 🙂

Ogórki małosolne z woreczka – składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych do kwaszenia
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 kawałek korzenia chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki soli




Wykonanie

Ogórki umyć, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę. Po tym czasie ogórki wyjąć z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć końcówki.

Chrzan obrać, pokroić na kawałki.

Czosnek obrać, pokroić na plasterki.

Koperek opłukać, posiekać.

Ogórki przełożyć do woreczka strunowego, wsypać sól, gorczycę, chrzan, czosnek oraz koperek. Woreczek zamknąć, tak aby nie było w nim powietrza, kilka razy wstrząsnąć, aby składniki się przemieszały. Włożyć do lodówki na 5 godzin. Po upływie tego czasu woreczek wyjąć i pozostawić na 12 godzin w temperaturze pokojowej.

Ogórki małosolne z woreczka można przechowywać w lodówce zamknięte w woreczku przez 2-3 dni.




ogórki małosolne z woreczka

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ogórki małosolne z woreczka
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    2 maja 2020 at 16:55

    Tak, robi się je bez wody. 🙂 Są pyszne, ze spokojem polecamy zaryzykowanie. 🙂

  • Ewelina

    1 maja 2020 at 15:47

    Bez wody?

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis