Ciasteczka ze skwarkami i cebulą
Mamy już dwie wersje ciastek ze skwarkami i obie są na słodko, czas więc przygotować słone ciasteczka ze skwarkami i cebulą. Są dobrą alternatywą dla chipsów, precelków lub słonych orzeszków i można je szybko, małym kosztem i bardzo prosto zrobić w domu. Doskonale sprawdzą się na różnego rodzaju imprezach, gdzie będą się wybijały spośród wszystkich kupionych słonych przekąsek i z pewnością znikną jako pierwsze. 🙂
Ciasteczka ze skwarkami i cebulą – składniki
- 100 g skwarek
- 300 g mąki
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty chilli
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Cebulę obrać, drobno posiekać, wrzucić na patelnię z dwiema łyżkami smalcu, zeszklić i odstawić do przestygnięcia.
Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cebulę wraz z tłuszczem, proszek do pieczenia, jajko, śmietanę, chilli, sól oraz pieprz. Wyrobić ciasto o konsystencji ciasta do pierogów.
Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, cienko rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 170oC (góra-dół) ok. 15-18 minut – do zrumienienia.
Ciasteczka ze skwarkami i cebulą są dobrym dodatkiem do piwa lub jako słona przekąska.
|