Surówka z kapusty pekińskiej z owocami
Surówka z kapusty pekińskiej z owocami to doskonały dodatek do obiadu, który łączy w sobie warzywa i owoce. Taką kombinację smakową poznałam jeszcze w czasach studiów, kiedy to byłam częstowana surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem jabłka lub pomarańczy. Nasza wersja jest z pomarańczami i śliwkami, ale tak naprawdę można taką surówkę skomponować z dowolnych owocowych dodatków. Dodatkowych atutów smakowych dostarcza świeża mięta użyta do dresingu miodowo-winnego, jest ona jednocześnie zielonym akcentem na talerzu. Surówka z kapusty pekińskiej z owocami z pewnością warta jest spróbowania.
Surówka z kapusty pekińskiej z owocami – składniki
- 1 średnia kapusta pekińska (ok. 500 g)
- 5-7 śliwek
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- 10 listków świeżej mięty
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Kapustę pekińską drobno pokroić, śliwki umyć, usunąć z nich pestki i pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, podzielić na części, obrać je z białych błonek, pokroić na mniejsze kawałki.
Miętę opłukać, posiekać.
Z oliwy, wody, octu, miodu oraz posiekanej mięty przygotować sos do surówki. Polać nim kapustę pekińską i owoce, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Surówkę z kapusty pekińskiej z owocami podawać jako dodatek do obiadu.
|