Pieczona łopatka jagnięca

Pieczona łopatka jagnięcia niespodziewanie wskoczyła między nasze kulinarne, bożonarodzeniowe gotowanie. Gdy w sklepowej lodówce zobaczyliśmy łopatkę z jagnięciny, nie mogliśmy oprzeć się pokusie jej kupienia. Wzięliśmy największy kawałek, myśląc, że spora jego część to będzie kość, tymczasem w domu okazało się, że prawie cała kość jest wycięta. 😀 Przygotowując po raz kolejny pieczoną łopatkę jagnięcą, postawiliśmy na klasykę, czyli dodatek rozmarynu, czosnku i mięty. Sprawdzonym dodatkiem były także pieczone ziemniaki, które upiekliśmy na tej samej blasze. Taką odskocznię od świątecznych dań to my lubimy. 🙂
Pieczona łopatka jagnięca – składniki
- 1 łopatka jagnięca (1 1/2-2 kg)
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego w ziarenkach
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli himalajskiej
- 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- kilkanaście listków suszonej mięty
- 2 łyżeczki oliwy
- 2 małe gałązki rozmarynu
|
Wykonanie
W moździerzu rozgnieść ziarenka pieprzu i sól himalajską. Dodać 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, posiekane liście rozmarynu z jednej gałązki, pokruszone liście mięty, pieprz cytrynowy oraz oliwę, wymieszać.
Łopatkę jagnięcą umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć przygotowaną wcześniej mieszaniną przypraw. Jeżeli mięso jest rozcięte i pozbawione kości, związać je bawełnianymi nićmi kuchennymi, na wierzch pod nici włożyć gałązkę rozmarynu. Zostawić w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej łopatkę z jagnięciny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC (z termoobiegiem), piec 2 1/2-3 godziny. Od czasu do czasu mięso posmarować wytopionym tłuszczem.
Po upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, aby mięso odpoczęło, po czym pokroić je na porcje. Pieczona łopatka jagnięcia dobrze będzie komponowała się z np. pieczonymi ziemniakami, kluskami lub tłuczonymi ziemniakami. Świetnie smakuje także jako mięso do kanapek.
|
Podobne przepisy






3 Komentarze
M&B
1 września 2021 at 20:23
Tę łopatkę jagnięcą pieczemy wolno i długo – temperatura to 150oC. Piekarnik nagrzewamy przed włożeniem mięsa. 🙂
Krzysztof
31 sierpnia 2021 at 23:49
Przepraszam nie doczytałem o czasie marynowania
Krzysztof
31 sierpnia 2021 at 23:47
Proszę o podanie jak nastawić piekarnik prócz tego że termoobieg i jaki czas na marynowanie