Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą

Mimo że barszcz ukraiński faktycznie pochodzi z Ukrainy, jest zupą cieszącą się wielką popularnością również w Polsce. Często robimy go w różnych wersjach np. z mięsem wołowym, białą kapustą, innym razem jak tutaj z boczkiem i kiełbasą – w zależności od tego, na co mamy ochotę i co jest w lodówce. 🙂
Barszcz ukraiński z boczkiem i kiełbasą – składniki
- 200 g fasoli
- 500 g buraków
- 2 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 300 g kiełbasy
- 150 g wędzonego boczku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana
- pęczek koperku
|
Wykonanie
Fasolę zalać dużą ilością zimnej wody, pozostawić na noc do napęcznienia.
Do dużego garnka wlać ok. 2 litry wody, przełożyć fasolę, dodać kminek, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 30 minut.
Buraki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, gotować 60 minut.
Kiełbasę i boczek pociąć w dużą kostkę, wrzucić na patelnię z olejem, podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i umyć, dwa pierwsze warzywa pokroić w kostkę, seler pozostawić w kawałku. Mięso i warzywa dodać do fasoli z burakami, gotować 15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, pociąć w kostkę, wsypać do garnka, dodać 1/2 płaskiej łyżeczki soli, gotować ok. 20 minut – aż zrobią się miękkie.
Zupę doprawić solą, pieprzem oraz koncentratem pomidorowym do smaku.
Barszcz ukraiński można podawać z kwaśną śmietaną i posiekanym koperkiem.
|
Podobne przepisy
