Karp w piwnej panierce

Jedną z potraw, które podamy na wigilijny wieczór będzie karp w piwnej panierce. Właśnie raczymy się takim naszym eksperymentem kulinarnym i stwierdzamy, że warto się nim podzielić z naszą Rodzinką i Wami. 🙂 Karp smażony w piwnym naleśnikowym cieście wygląda na talerzu jak sztabki złota ;-), co może zapowiadać bogaty i dostatni rok. 🙂 Złocista panierka nie tylko zachwyca oczy, ale także przyjemnie chrupie, śmiało można powiedzieć, że jest o niebo lepsza od tej z restauracji. W środku zaś skrywa miękkiego i soczystego karpia.
Karp w piwnej panierce – składniki
- 1 filet z karpia (ok. 1/2 kg)
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 owoce jałowca
- sól, pieprz
Piwna panierka:
- 300 ml jasnego piwa
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 12-13 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki chili
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia filetów z karpia
- olej do głębokiego smażenia
Wykonanie
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Karpia dokładnie umyć, usunąć wszystkie łuski, ości oraz płetwy. Filet z karpia pokroić w paski o szerokości ok. 3-4 cm.
Na dno zamykanego naczynia wysypać 1/3 pokrojonej cebuli, wrzucić pokruszony liść laurowy, po ziarenku ziela oraz jałowca. Położyć połowę pasków z karpia, przykryć je 1/3 cebuli, dorzucić połamany listek oraz jałowiec i ziele angielskie. Ułożyć resztę filetów z ryby, przykryć pozostałą cebulą. Zamknąć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia kawałki karpia wyjąć z lodówki, usunąć cebulę i przyprawy, a rybę oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej.
W tym czasie przygotować piwną panierkę. W miseczce wymieszać piwo z mąką ziemniaczaną, pszenną, granulowanym czosnkiem, pieprzem cytrynowym, kurkumą i chili. Piwne ciasto powinno mieć gładką i gęstą konsystencję, w razie potrzeby dodać trochę mąki.
W dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej.
Filety z ryby obtaczać w mące, następnie zanurzać w piwnym cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu kawałki karpia w cieście piwnym położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć go z nadmiaru tłuszczu.
Karp w cieście piwnym najlepiej smakuje na gorąco, ale może też być przystawką na zimno.
Podobne przepisy
