Smażone buraczki

Smażone buraczki to kolejne danie, które na mapie naszych kulinarnych podróży okazało się nowością dla jednego z nas. Polska kuchnia potrafi zaskakiwać i odrywać przed jedzącymi cały wachlarz swoich uroków. Nawet w tak prostym dodatku do obiad jak smażone buraczki kryje się bogactwo smaków i wiele możliwości ich przyrządzenia. Te dzisiejsze po raz pierwszy jadł Bartek i wydaje mi się, że Mu zasmakowały. Za jakich czas przygotujemy Jego wersję, która z kolei będzie dla mnie kulinarną nowością.
Smażone buraczki – składniki
- 300 g buraczków
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Buraczki dokładnie umyć, włożyć do garnka z zimną wodą i gotować do miękkości. Przestudzić i obrać skórkę.
Zetrzeć na tarce o małych oczkach, wyłożyć na patelnię z odrobiną oleju, podsmażać na małym ogniu 10 minut. Pod koniec smażone buraczki doprawić octem, cukrem oraz solą i pieprzem.
|
Podobne przepisy
