Sałatka śledziowa z buraczkami
Warstwowa sałatka śledziowa z burakami z powodzeniem może stanąć także na wigilijnym stole. Jest równie dobra jak te bardziej popularne, a dodatkowo zawiera kilka smacznych i zdrowych składników, które dobrze się ze sobą łączą. Pierwszy raz zrobiliśmy ją sobie kilka tygodni temu, żeby sprawdzić, jak będą smakowały śledzie z warzywami, i naprawdę pomysł jest bardzo dobry. Szybko zjedliśmy całą przygotowaną porcję sałatki śledziowej z buraczkami. 🙂
Sałatka śledziowa z buraczkami – składniki
- 4 filety śledziowe a’la Matjas
- 1/2 cebuli
- 2 buraki
- 2 pomidory
- 2 ugotowane jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Majonez wymieszać z jogurtem, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Buraki umyć, ugotować do miękkości, obrać ze skórki i pokroić na małą kostkę. Po ostygnięciu wymieszać z połową wcześniej przygotowanego sosu.
Śledzie wyjąć z zalewy i włożyć do wody, pozostawić na kilkadziesiąt minut. Odsączyć, pokroić na małe kawałki.
Cebulę obrać, posiekać na małą kostkę, wymieszać ze śledziami, odsączyć, ułożyć na dnie naczynia i lekko docisnąć.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki, pokroić w kostkę, ułożyć na śledziach z cebulą.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na kostkę, wymieszać z pozostałym sosem jogurtowo-majonezowym, ułożyć jako następną warstwę.
Na koniec wyłożyć przygotowane buraki. Sałatkę śledziową z buraczkami wstawić do lodówki na kilka godzin.
|