Luksusowa babka drożdżowa

Z racji blogowych przygotowań do Wielkanocy zakupiliśmy 50 świeżych jajek od szczęśliwej kurki. Wydaje się, że to spora ilość, ale na samą luksusową babkę drożdżową zużyliśmy 10 żółtek i od razu napiszemy, że warto było. Babka drożdżowa w wersji deluxe jest lekka, puszysta, odpowiednio wilgotna i długo utrzymuje świeżość. Świąteczna babka drożdżowa zachwyca smakiem przywołującym wspomnienia ciepłego domu i wielkanocnych tradycyjnych wypieków. 🙂
Składniki na luksusową babkę drożdżową
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 10 żółtek
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- skórka starta z cytryny
- 30 g rodzynek
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30 g płatków migdałowych
- 1 łyżka wódki
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta
|
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko podgrzane do ok. 30oC, wsypać 2 czubate łyżki mąki. Rozmieszać, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić w mikrofalówce lub w garnku na małym ogniu, odstawić do wystygnięcia.
Do rodzynek wlać wódkę, zostawić do nasiąknięcia.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na puszystą białą masę. Wsypać resztę mąki, dodać wyrośnięty rozczyn oraz skórkę startą ze sparzonej i wyszorowanej cytryny, wyrobić jednolite ciasto – będzie się ono kleiło, dlatego można posłużyć się robotem z końcówką do zagniatania ciasta drożdżowego. Wlać przestudzone masło, ponownie wyrobić, aż całe masło zostanie wchłonięte przez ciasto. Na koniec wgnieść rodzynki, kandyzowaną skórkę oraz płatki migdałowe. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut.
Formę do babki natłuścić margaryną, obsypać bułką tartą.
Drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, włożyć do formy. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
Wyrośniętą babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec z termoobiegiem 40 minut.
Luksusową babkę drożdżową po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę do studzenia ciasta. Babkę można od razu oprószyć cukrem pudrem lub po wystygnięciu polać lukrem.
|
Podobne przepisy





