Kwaśnica
Kwaśnica to zupa, którą zawsze zamawiam w karczmach podczas wakacyjnych wypadów w góry, kwaśny smaku tej podhalańskiej zupy i jej rozgrzewające właściwości są nieocenione po zejściu ze szklaku. Daleko od gór, w samym środku lekkiej zimy postanowiłam przygotować ją w domu, kierując się przy tym głównie wpisami osób komentujących przepis na kwaśnicę zamieszczony na kilku blogach.
Kwaśnica – składniki
- 500 g kiszonej kapusty
- 1 kg wędzonych żeberek
- 500 g wędzonego surowego boczku
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka jałowca
- 3 suszone grzyby
|
Wykonanie
Żeberka oraz boczek pokroić na części, wrzucić do garnka i zalać 3 litrami zimnej wody. Dodać obrane i rozgniecione ząbki czosnku, kminek, liście laurowe, ziela angielskie, jałowiec i suszone grzyby. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie do garnka dołożyć kiszoną kapustę (nie płukać jej, a jeśli trzeba, to pokroić), wlać także sok z kapusty. Gotować 40-60 minut, do czasu, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć boczek i po przestudzeniu pokroić go w kostkę, ponownie dodać do zupy. Na koniec wsypać roztarty w dłoniach majeranek oraz ugotowane osobno ziemniaki.
Kwaśnicę podawać z ziemniakami, porcją żeberek i boczku.
|