Oponki ze skyrem
Oponki ze skyrem zamykają nasze tegoroczne propozycje słodkości na Tłusty Czwartek. Z każdym rokiem nabieramy coraz większej wprawy i nie obawiamy się eksperymentowania i tworzenia własnych przepisów. Stąd też pomysł na oponki ze skyrem, a także faworki ze skyrem. Oponki są lekkie i puszyste, czuć w nich jogurtową nutę. Świetnie smakują tradycyjnie posypane cukrem pudrem, ale także z dodatkiem np. sosu czekoladowego lub domowego dżemu. 🙂
Oponki ze skyrem – składniki
- 650 g mąki pszennej
- 450 g jogurtu skyr (w temperaturze pokojowej)
- 3 jajka wielkości L
- 80 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 kg smalcu do smażenia
- cukier puder do oprószenia
|
Wykonanie
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, sodą oraz szczyptą soli. Dodać pokrojoną margarynę, posiekać ją na mniejsze kawałki. Zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz jogurt, zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki.
Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować na grubość 1 cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wykrawać koła, na środku każdego z nich kieliszkiem wyciąć kółko. Układać je na blacie, przykryć ściereczką. Wycięte środki można ponownie wgnieść w ciasto lub upiec z nich małe pączusie. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
W szerokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 175oC. Wrzucać po kilka oponek, smażyć z każdej strony po ok. 1 1/2 minuty, aż nabiorą złocistego koloru. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę ok. 170oC. Usmażone oponki ze skyrem wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Po wystygnięciu oponki oprószyć cukrem pudrem.
|