Oponki ze skyrem

M&B
Oponki ze skyrem

Oponki ze skyrem zamykają nasze tegoroczne propozycje słodkości na Tłusty Czwartek. Z każdym rokiem nabieramy coraz większej wprawy i nie obawiamy się eksperymentowania i tworzenia własnych przepisów. Stąd też pomysł na oponki ze skyrem, a także faworki ze skyrem. Oponki są lekkie i puszyste, czuć w nich jogurtową nutę. Świetnie smakują tradycyjnie posypane cukrem pudrem, ale także z dodatkiem np. sosu czekoladowego lub domowego dżemu. 🙂

Oponki ze skyrem – składniki

  • 650 g mąki pszennej
  • 450 g jogurtu skyr (w temperaturze pokojowej)
  • 3 jajka wielkości L
  • 80 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 kg smalcu do smażenia
  • cukier puder do oprószenia




Wykonanie

Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, sodą oraz szczyptą soli. Dodać pokrojoną margarynę, posiekać ją na mniejsze kawałki. Zrobić wgłębienie, wlać w nie jajka oraz jogurt, zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki.

Ciasto podzielić na dwie części, jedną z nich rozwałkować na grubość 1 cm na blacie podsypanym mąką. Szklanką wykrawać koła, na środku każdego z nich kieliszkiem wyciąć kółko. Układać je na blacie, przykryć ściereczką. Wycięte środki można ponownie wgnieść w ciasto lub upiec z nich małe pączusie. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta.

W szerokim garnku rozgrzać smalec do temperatury 175oC. Wrzucać po kilka oponek, smażyć z każdej strony po ok. 1 1/2 minuty, aż nabiorą złocistego koloru. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę ok. 170oC. Usmażone oponki ze skyrem wykładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Po wystygnięciu oponki oprószyć cukrem pudrem.




Oponki ze skyrem

Oponki ze skyrem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Oponki ze skyrem
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis