Lekki sernik z rodzynkami
Po przygotowaniu drożdżowej babki pozostały nam białka, dlatego przy okazji upiekliśmy także lekki sernik z rodzynkami. Jest on puszysty, delikatny, lekko słodki, a do tego prosty w wykonaniu. Do namoczenia rodzynek można użyć alkoholu, ciasto zyska wtedy dodatkowej nuty, ale ze względu na dzieci w przepisie została podana woda.
Lekki sernik z rodzynkami – składniki
Masa serowa:
- 600 g białego sera w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 5 łyżek rodzynek
Polewa:
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 75 g margaryny
Dodatkowo:
- biszkopty
Przygotowanie
Masa serowa:
Ser twarogowy zemleć 3 razy w maszynce do mielenia mięsa.
Do sera dodać żółtka, mleko, połowę cukru pudru oraz aromat, zmiksować na jednolitą masę.
Wszystkie białka ubijać na pianę, gdy zrobi się gęsta, wsypać drugą połowę cukru pudru i ubić na sztywno.
Do masy z twarogu dodać pianę z białek oraz 4 z 5 łyżek rodzynek, wymieszać. Na koniec wsypać mąkę pszenną, ponownie dokładnie wymieszać.
Polewa:
W garnku umieścić śmietanę, margarynę, cukier i kakao. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników – nie gotować. Odstawić do wystygnięcia.
Wykonanie
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć biszkopty. Na nie wylać masę serową, a na jej powierzchni rozsypać łyżkę rodzynek.
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut. Na ostatnie 10-15 minut sernik można przykryć papierem do pieczenia. Wystudzić.
Na sernik z rodzynkami wylać polewę. Wstawić do lodówki.
1 Komentarze
Smaczna Pyza
10 marca 2016 at 11:01
Pysznie wygląda , uwielbiam takie serniczki 😉