Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem na naszych talerzach, na stoliku kieliszek pinot noir, a za oknem skrzecz膮ce jask贸艂ki, to nasz niedzielny wiecz贸r. 馃檪 W ten weekend nie mieli艣my czasu na robienie przek艂adanych kremem ciast, wi臋c najprostsza tarta z sezonowym rabarbarem by艂a optymalnym pomys艂em na popo艂udniowy deser. Urok rustykalnej tarty z rabarbarem tkwi w wywini臋ciu ciasta na wierzch nadzienia, przy czym nie trzeba zwraca膰 uwagi na to, aby brzegi by艂y r贸wne. Prawie tak szybko jak zrobili艣my to ciasto, wrzucamy przepis na bloga i powracamy do kontynuowania uroczego majowego wieczoru. 馃檪
Rustykalna tarta z rabarbarem – sk艂adniki
Kruche ciasto:
- 200 g m膮ki pszennej
- 100 g zimnego mas艂a
- 100 g drobnego cukru
- 1 偶贸艂tko
- 2 艂y偶ki jogurtu naturalnego
- 1 szczypta soli
Rabarbarowe nadzienie:
- 600 g rabarbaru
- 4 艂y偶ki cukru
- 3 czubate 艂y偶ki m膮ki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 bia艂ko
- 1 艂y偶ka br膮zowego cukru
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnic臋 przesia膰 m膮k臋, doda膰 s贸l, cukier, 偶贸艂tko, jogurt i zimne mas艂o. Ca艂o艣膰 posieka膰 no偶em, po czym szybko zagnie艣膰 ciasto. Owin膮膰 je w foli臋 spo偶ywcz膮, w艂o偶y膰 do lod贸wki na 60 minut.
Rabarbarowe nadzienie:
W tym czasie rabarbar umy膰, odci膮膰 oba ko艅ce. 艁odygi pokroi膰 na kawa艂ki d艂ugo艣ci 3-4 cm, prze艂o偶y膰 do miski. Zasypa膰 cukrem, wymiesza膰 i odstawi膰 na godzin臋, po czym zla膰 sok, a rabarbar wymiesza膰 z m膮k膮 ziemniaczan膮.
Wykonanie
Gdy ciasto jest dobrze sch艂odzone, na blacie roz艂o偶y膰 kawa艂ek papieru do pieczenia, wi臋kszy od 艣rednicy formy na ciasto. Po艂o偶y膰 na nim kruche ciasto, rozwa艂kowa膰 ko艂o o 艣rednicy wi臋kszej od 艣rednicy formy, przenie艣膰 je razem z papierem do formy, u艂o偶y膰 kawa艂ki rabarbaru, zachowuj膮c odst膮p ok. 3-5 cm od brzeg贸w formy. Ca艂o艣膰 wstawi膰 na 15 minut do lod贸wki, po czym wyj膮膰 i na艂o偶y膰 brzegi ciasta na rabarbar. Posmarowa膰 je lekko roztrzepanym bia艂kiem i posypa膰 br膮zowym cukrem.
Kruche ciasto z rabarbarem wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem przez 45 minut. Po upieczeniu wyj膮膰 z piekarnika, pozostawi膰 w formie do wystudzenia.
Rustykaln膮 tart臋 z rabarbarem mo偶na posypa膰 cukrem pudrem i serwowa膰 z ga艂k膮 lod贸w.
|
Podobne przepisy
