Rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem na naszych talerzach, na stoliku kieliszek pinot noir, a za oknem skrzeczące jaskółki, to nasz niedzielny wieczór. 🙂 W ten weekend nie mieliśmy czasu na robienie przekładanych kremem ciast, więc najprostsza tarta z sezonowym rabarbarem była optymalnym pomysłem na popołudniowy deser. Urok rustykalnej tarty z rabarbarem tkwi w wywinięciu ciasta na wierzch nadzienia, przy czym nie trzeba zwracać uwagi na to, aby brzegi były równe. Prawie tak szybko jak zrobiliśmy to ciasto, wrzucamy przepis na bloga i powracamy do kontynuowania uroczego majowego wieczoru. 🙂
Rustykalna tarta z rabarbarem – składniki
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szczypta soli
Rabarbarowe nadzienie:
- 600 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 białko
- 1 łyżka brązowego cukru
|
Przygotowanie
Kruche ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko, jogurt i zimne masło. Całość posiekać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 60 minut.
Rabarbarowe nadzienie:
W tym czasie rabarbar umyć, odciąć oba końce. Łodygi pokroić na kawałki długości 3-4 cm, przełożyć do miski. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na godzinę, po czym zlać sok, a rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Wykonanie
Gdy ciasto jest dobrze schłodzone, na blacie rozłożyć kawałek papieru do pieczenia, większy od średnicy formy na ciasto. Położyć na nim kruche ciasto, rozwałkować koło o średnicy większej od średnicy formy, przenieść je razem z papierem do formy, ułożyć kawałki rabarbaru, zachowując odstąp ok. 3-5 cm od brzegów formy. Całość wstawić na 15 minut do lodówki, po czym wyjąć i nałożyć brzegi ciasta na rabarbar. Posmarować je lekko roztrzepanym białkiem i posypać brązowym cukrem.
Kruche ciasto z rabarbarem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem przez 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia.
Rustykalną tartę z rabarbarem można posypać cukrem pudrem i serwować z gałką lodów.
|
Podobne przepisy
