Rustykalna tarta z rabarbarem

M&B
rustykalna tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta z rabarbarem na naszych talerzach, na stoliku kieliszek pinot noir, a za oknem skrzeczące jaskółki, to nasz niedzielny wieczór. 🙂 W ten weekend nie mieliśmy czasu na robienie przekładanych kremem ciast, więc najprostsza tarta z sezonowym rabarbarem była optymalnym pomysłem na popołudniowy deser. Urok rustykalnej tarty z rabarbarem tkwi w wywinięciu ciasta na wierzch nadzienia, przy czym nie trzeba zwracać uwagi na to, aby brzegi były równe. Prawie tak szybko jak zrobiliśmy to ciasto, wrzucamy przepis na bloga i powracamy do kontynuowania uroczego majowego wieczoru. 🙂

Rustykalna tarta z rabarbarem – składniki

Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szczypta soli

Rabarbarowe nadzienie:

  • 600 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 1 łyżka brązowego cukru




Przygotowanie

Kruche ciasto:

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, cukier, żółtko, jogurt i zimne masło. Całość posiekać nożem, po czym szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 60 minut.

Rabarbarowe nadzienie:

W tym czasie rabarbar umyć, odciąć oba końce. Łodygi pokroić na kawałki długości 3-4 cm, przełożyć do miski. Zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na godzinę, po czym zlać sok, a rabarbar wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Wykonanie

Gdy ciasto jest dobrze schłodzone, na blacie rozłożyć kawałek papieru do pieczenia, większy od średnicy formy na ciasto. Położyć na nim kruche ciasto, rozwałkować koło o średnicy większej od średnicy formy, przenieść je razem z papierem do formy, ułożyć kawałki rabarbaru, zachowując odstąp ok. 3-5 cm od brzegów formy. Całość wstawić na 15 minut do lodówki, po czym wyjąć i nałożyć brzegi ciasta na rabarbar. Posmarować je lekko roztrzepanym białkiem i posypać brązowym cukrem.

Kruche ciasto z rabarbarem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem przez 45 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie do wystudzenia.

Rustykalną tartę z rabarbarem można posypać cukrem pudrem i serwować z gałką lodów.




rustykalna tarta z rabarbarem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Rustykalna tarta z rabarbarem
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis