Lukier
Lukier jest jak biżuteria dla kobiety – ozdabia i nadaje odświętnego wyglądu. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie uważnego obserwowania gęstości przy robieniu, ale łatwo to regulować dodając cukier puder lub wodę. Teraz tylko odrobina wyobraźni i można zaczynać dekorowanie ciast, ciasteczek, bab, pierników, mazurków…
Lukier – składniki
- 10 czubatych łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gorącej wody
|
Wykonanie
Cukier puder wsypać do miseczki, dodać do niego sok z cytryny. Używając łyżki, a najlepiej drewnianej kuli, ucierać składniki, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Pod koniec ucierania dodać łyżkę gorącej wody i ponownie dokładnie rozetrzeć.
Gdyby lukier był za rzadki, należy dodać jeszcze troszkę cukru pudru, a gdyby był za gęsty, wystarczy dolać nieco więcej wody lub soku z cytryny.
Lukier z cukru pudru stosować można do zdobienia ostygniętych wypieków, ciastek lub ciasteczek.
|