Tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce

M&B
Tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce

Tołpyga w złocistej kukurydziano-sezamowej panierce to propozycja nie tylko dla osób lubiących ryby, ale także dla tych, którzy unikają glutenu. Nam do gustu przypadła panierka, która pozostała przyjemnie chrupiąca, a przy tym nie wchłonęła dużo oleju. Wewnątrz niej ryba pozostała wilgotna i delikatna. Taki prosty obiad, a jakże smaczny. 🙂

Tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce – składniki

  • 1/2 kg filet lub płat ze świeżej tołpygi
  • 80 g płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 jajko
  • mąka kukurydziana do panierowania
  • sól
  • olej do smażenia




Wykonanie

Tołpygę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje.

Płatki kukurydziane zmielić, dodać sezam, wymieszać. Wysypać na talerz.

Jajko wbić na płaski talerz, rozkłócić.

Mąkę kukurydzianą wsypać na drugi talerz.

Kawałki ryby lekko obtoczyć w mące, następnie w jajku i kukurydziano-sezamowej panierce.

Na patelni rozgrzać olej, położyć tołpygę, smażyć na złoty kolor ok. 15 minut (dokładny czas zależy od grubości ryby i temperatury oleju).




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis