Tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce
Tołpyga w złocistej kukurydziano-sezamowej panierce to propozycja nie tylko dla osób lubiących ryby, ale także dla tych, którzy unikają glutenu. Nam do gustu przypadła panierka, która pozostała przyjemnie chrupiąca, a przy tym nie wchłonęła dużo oleju. Wewnątrz niej ryba pozostała wilgotna i delikatna. Taki prosty obiad, a jakże smaczny. 🙂
Tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce – składniki
- 1/2 kg filet lub płat ze świeżej tołpygi
- 80 g płatków kukurydzianych
- 2 łyżki ziaren sezamu
- 1 jajko
- mąka kukurydziana do panierowania
- sól
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Tołpygę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, usunąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje.
Płatki kukurydziane zmielić, dodać sezam, wymieszać. Wysypać na talerz.
Jajko wbić na płaski talerz, rozkłócić.
Mąkę kukurydzianą wsypać na drugi talerz.
Kawałki ryby lekko obtoczyć w mące, następnie w jajku i kukurydziano-sezamowej panierce.
Na patelni rozgrzać olej, położyć tołpygę, smażyć na złoty kolor ok. 15 minut (dokładny czas zależy od grubości ryby i temperatury oleju).
|