Ocet z granatu

Ocet z granatu przywiozłam do Polski z wycieczki po Turcji. Zdaniem naszego przewodnika w doskonały sposób miał on zastępować gotowe dressingi do sałatek. Rzeczywiście tak było, wystarczyła łyżka tego specyfiku wymieszanego z oliwą, ziołami, odrobiną cukru i nie potrzebne były żadne gotowe sosy. Gdy pozostała mi pusta butelka, rozpoczęłam poszukiwania tego octu, niestety bezskuteczne. Zupełnie przypadkowo znalazłam przepis na zrobienie go w domowych warunkach. W porównaniu z oryginałem domowy ocet z granatu ma bardziej płynną konsystencję, ale mogę powiedzieć, że sałatki ponownie nabrały wyjątkowego smaku. 🙂
Ocet z granatu – składniki
- 300 g ziarenek granatu
- 500 ml octu winnego
- 3 łyżki miodu
|
Przygotowanie
Ocet wlać do garnka, dodać miód, podgrzewać do jego rozpuszczenia się.
Gorący ocet przelać do słoika, wsypać ziarenka granatu, szczelnie zamknąć.
Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie, od czasu do czasu wstrząsnąć.
Ocet z granatu przecedzić, ponownie szczelnie zamknąć.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
25 lutego 2016 at 23:15
Także myśleliśmy o zrobieniu octu z innych owoców, jesteśmy ciekawi ich smaku. Gdy będą już owoce sezonowe, z pewnością na jakiś się skusimy. 🙂
Amatorka domowych wyrobów
25 lutego 2016 at 14:27
Od jakiegoś czasu używam zdrowszym zamienników octu spirytusowego, więc przepis już zanotowany i czeka na realizację. Kolor octu jest bardzo zachęcający, a skoro tak zachwalasz jego smak, nie mogę go nie wypróbować : ) Do tej pory do sałatek używałam domowego octu jabłkowego, choć myślę, że ten przyniesie jeszcze smaczniejszy efekt. Ciekawa jestem też octu z innych owoców, bo kiedyś czytałam, że można go zrobić praktycznie ze wszystkiego, co ma w składzie cukry, np. z malin czy truskawek : )