Ptysie z bitą śmietaną i mascarpone
Może się wydawać, że zrobienie ptysiów nie jest łatwe. Wiele osób obawia się, że ciasto nie wyrośnie, opadnie lub będzie mokre. Jednak trzymając się przepisu, dowiecie się, jak zrobić ptysie i wszystko pójdzie łatwo, a efekt końcowy będzie satysfakcjonujący. Chcąc wszystko dokładnie opisać, na ten weekend zrobiliśmy ptysie z bitą śmietaną i mascarpone, które podaliśmy ze świeżymi figami i malinami. Zachęcamy więc do skorzystania z przepisu i upieczenia swoich chrupiących ptysi. 🙂
Ptysie z bitą śmietaną i mascarpone – składniki
Ciasto parzone:
- 180 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 125 ml wody
- 5 jajek (wielkości L, w temperaturze pokojowej)
- 1 szczypta soli
Krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30% (schłodzona)
- 250 g mascarpone (schłodzone)
- 2 łyżki cukru
|
Przygotowanie
Ciasto parzone:
Do garnka wlać wodę, dodać masło oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, gotować na średnim ogniu do rozpuszczenia się masła. Wsypać mąkę, gotować 2-3 minuty, energicznie mieszając drewnianą kulą do ucierania. Odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie do masy dodawać po jednym jajku, mieszając drewnianą kulą. Ciasto parzone przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką i wyciskać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – należy uformować koło o średnicy ok. 5-8 cm, zaczynając od zewnątrz. Pomiędzy krążkami wyciśniętego ciasta należy robić duże odstępy, ponieważ dość mocno ono wyrasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC, piec z termoobiegiem 25-30 minut. Po upieczeniu ptysie pozostawić jeszcze 10 minut w zamkniętym piekarniku, po czym wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Krem śmietanowy:
Do misy miksera wlać kremówkę, dodać mascarpone oraz cukier, ubić na sztywno. Przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką, włożyć do lodówki.
Wykonanie
Ptysie przekroić wzdłuż na pół, przy użyciu rękawa cukierniczego nałożyć porcję kremu śmietanowego. Ptysie z bitą śmietaną i mascarpone oprószyć cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
|