Biała kiełbasa pieczona w piwie

Zbliżająca się Wielkanoc zmobilizowała nas do wybrania się na bazarek w celu zakupu dobrej jakości mięsa, w tym białej kiełbasy. W domu, w świąteczny czas, podaje się ją zazwyczaj do żurku lub ze smażoną cebulą, my lubimy także wersję białej kiełbasy pieczonej w piwie. Danie jest słodkie od miodu, ale jednocześnie pikantne od musztardy i chrzanu, z pewnością przy wielkanocnym stole znajdzie się wielu amatorów tak przygotowanej kiełbasy z piwem.
Biała kiełbasa pieczona w piwie – składniki
- 6 surowych białych kiełbas
- 3 średnie cebule
- 1 por (biała część)
- 1 szklanka piwa
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 9 ziarenek kolendry
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku całego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Por umyć, pokroić w krążki.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać oregano, kolendrę, tymianek, ziele angielskie i kminek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać cebulę oraz por, dusić do zeszklenia, pod koniec dodać miód, przemieszać i jeszcze chwilę podsmażać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wlać piwo.
Białą kiełbasę ponakłuwać, wyłożyć na cebulę, posmarować ją grubą warstwą musztardy wymieszanej z chrzanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem około 60 minut, co jakiś czas kiełbasy polewać sosem.
Biała kiełbasa pieczona w piwie najlepiej smakuje podana na gorąco z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków.
|
Podobne przepisy





