Fishburgery
Pierwszą od dłuższego czasu wolną sobotę mogliśmy spędzić w kuchni, komponując domowego fishburgera ze świeżej ryby i świeżych warzyw. Dorodne filety z dorsza w chrupiącej panierce oraz salsę warzywną uzupełniła świeżo wypieczona pełnoziarnista bułka. Nasz zdrowy i kolorowy burger z ryby smakował o wiele lepiej niż te podawane w restauracjach typu fast-food, więc cieszyliśmy się nie tylko smacznym i pożywnym posiłkiem, ale także miło spędzonym czasem w kuchni, co jest równie ważne. 🙂
Fishburgery – składniki
Bułki pełnoziarniste:
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- 30 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml mleka
- 20 g masła
- 1 łyżka sezamu
Ryba:
- 2 filety z dorsza
- sól, pieprz
- mąka, jajko, bułka tarta do panierowania
Dodatki do fishburgera:
- topiony ser w plastrach
- 1 sałata
- 1 pomidor
- 1 ogórek kiszony
- 15-20 czarnych oliwek
- majonez, musztarda, ketchup
|
Przygotowanie
Bułki pełnoziarniste:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30oC mleko, wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu.
Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia.
Do miski wsypać sól, pozostałą mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn, wyrobić jednolite ciasto. Wlać rozpuszczone masło, ponownie wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na ok. 60 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozpłaszczyć dłonią (na ok. 1,5 cm grubości), kubkiem o dużej średnicy wyciąć 5 kółek. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem (resztę zużyć do panierowania ryby) i posypać sezamem. Bułki pełnoziarniste przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Na dolny poziom piekarnika wsunąć blachę wypełnioną ok. 1,5 litra gorącej wody, na środkowy poziom włożyć blachę z bułkami. Włączyć piekarnik na 170oC (z termoobiegiem), bułki do hamburgerów piec 30 minut. Wyjąć, wyłożyć na kratkę.
Dodatki do fishburgera:
Pomidor umyć, pokroić w drobną kostkę. Oliwki i ogórek kiszony odsączyć, drobno posiekać. Wymieszać składniki.
Liście sałaty umyć, osuszyć.
Ryba:
Filety z dorsza opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, z każdej strony na złoty kolor.
Wykonanie
Bułki pełnoziarniste przekroić wzdłuż na pół, podpiec w piekarniku (funkcja „grill”), posmarować majonezem z dodatkiem musztardy. Ułożyć sałatę, porcję ciepłej ryby, topiony ser oraz mieszankę warzyw, polać ketchupem, całość przykryć drugą częścią bułki.
Fishburgery podawać od razu po przygotowaniu.
|