Tołpyga w sosie kokosowym

Poprzednim razem tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce była bardzo smaczna, mięso było wilgotne i delikatne, dlatego przy następnej wizycie na bazarku ponownie kupiliśmy tę rybę. Teraz przygotowaliśmy ją w stylu indyjskim m.in. z mlekiem kokosowym, imbirem, rodzynkami. Tołpyga w sosie kokosowym z pikantno-słodkimi dodatkami podana z ryżem to smaczny, kolorowy i sycący posiłek.
Tołpyga w sosie kokosowym – składniki
- 1/2 kg płatu lub filetu ze świeżej tołpygi
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/4 świeżego ananasa (lub kilka plastrów z puszki)
- 1 cebula
- 1 czosnek
- 1 mały kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki rodzynek
- 1 łyżka sosu rybnego
- 4 łyżki curry
- 1 szczypta chili
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Tołpygę dokładnie umyć, usunąć ości i skórę. Oprószyć z obu stron solą, pokroić na mniejsze kawałki.
Rybę włożyć na rozgrzany olej, smażyć 10 minut, przełożyć na talerz.
Cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
Na tę samą patelnię wsypać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć ok. 5 minut, dodać sos rybny, curry i szczyptę chili, wymieszać. Chwilę podsmażać.
Wlać mleko kokosowe, wsypać rodzynki i gotować ok. 15 minut, aby sos się zredukował. Dodać pokrojony w kostkę ananas oraz rybę, trzymać na ogniu jeszcze 10 minut.
Tołpygę w sosie kokosowym można podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub z indyjskim chlebkiem naan.
|
Podobne przepisy
