Pasta z makreli i twarożku
Pasta z makreli i twarożku to pomysł zaczerpnięty od Koleżanki z pracy, która zrobiła ją podczas jednego z wyjazdów. Ta pasta jest dla mnie nowością, bo u mnie w domu zawsze robiło się jedynie wersję z wędzonej makreli z jajkami. Muszę powiedzieć, że połączenie makreli i twarożku jest bardzo smakowite, a sama pasta to tylko kilka składników, które należy rozdrobnić i wymieszać. Taką pastę z makreli i twarożku można więc przygotować na późniejsze weekendowe śniadanie lub lekką i zdrową kolację.
Pasta z makreli i twarożku – składniki
- 200 g wędzonej makreli
- 125 g sera białego w kostce
- 1 mała cebula
- 4 łyżki majonezu
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać i posypać szczyptą soli.
Koperek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać.
Makrelę obrać ze skóry, usunąć ości i podzielić na mniejsze kawałki.
Do miseczki włożyć biały ser i makrelę, rozdrobnić widelcem. Dodać cebulę, majonez, koperek, dokładnie wymieszać do połączenia się składników, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pastę z makreli i twarożku podawać ze świeżym lub chrupkim pieczywem.
|