Gulasz z dzika z grzybami

Zdziwiło nas to, że w jednej z sieci handlowych będzie dostępna dziczyzna, a konkretnie mięso z dzika. Mając tak szlachetne i rzadkie mięso, postanowiliśmy przygotować je jedynie z dodatkiem suszonych borowików i śliwek, redukowanego czerwonego wina i kilku kuleczek jałowca oraz ziela angielskiego. Gulasz z dzika z grzybami długo się dusił, ale efekt końcowy wart był czekania, na powierzchni naturalnego sosu unosiły się złociste oczka tłuszczu, a grzyby doskonale komponowały się z tym wyrazistym w smaku mięsem.
Gulasz z dzika z grzybami – składniki
- 600 g mięsa z dzika na gulasz
- 20 g suszonych grzybów
- 5-6 suszonych śliwek
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- 6 ziarenek pieprzu
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Grzyby umyć, zalać zimną wodą (500 ml), odstawić na noc do namoczenia.
Mięso z dzika umyć, usunąć tłuszcz i błony, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć je w mące.
Na patelni bardzo mocno rozgrzać olej, partiami obsmażyć mięso z każdej strony, aby zamknąć włókna. Przekładać je do garnka z grubym dnem i postawić na ogniu. Wlać wino, zredukować, następnie wlać wodę z grzybami i wrzucić wszystkie przyprawy.
Gulasz z dzika dusić pod przykryciem 2 godziny, aż mięso będzie miękkie – co jakiś czas potrawę przemieszać i w razie potrzeby uzupełnić wodę. Pod koniec duszenia gulasz doprawić solą i pieprzem do smaku.
|
Podobne przepisy





