Pasta z suszonych pomidorów
Przepis na tę pastę z suszonych pomidorów podany mi został przez Koleżankę, która powiedziała „Wrzuć to, to i tamto, zmiksuj i gotowe”. Mało precyzyjnie, sami przyznacie, ale wystarczająco na tyle, abym coś z tego stworzyła. 🙂 To jedna z naszych ulubionych past, świetnie smakuje z czosnkowymi grzankami lub jako dodatek do nachos. Pasta z suszonych pomidorów jest dla nas wyjątkowa, bo to jeden ze składników pierwszej wspólnej romantycznej kolacji.
Pasta z suszonych pomidorów – składniki
- 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju
- 4 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały kawałek papryczki chilli
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Słonecznik podprażyć na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru, przestudzić.
Cebulę i czosnek obrać, pokroić na mniejsze cząstki.
Do malaksera włożyć suszone pomidory, dodać słonecznik, cebulę, czosnek, chilli, koncentrat pomidorowy, cukier oraz 2 łyżki oleju z pomidorów. Rozdrobnić, pastę z suszonych pomidorów i słonecznika doprawić do smaku solą oraz pieprzem.