Sernik ananasowy na zimno
Lubicie serniki? Jeśli tak, to świetnie się składa, bo mamy dla Was przepis na sernik ananasowy na zimno. Do jego zrobienia wykorzystaliśmy ananasy z puszki, ponieważ świeży ananas powoduje, że galaretka nie tężeje, a masa serowa może zrobić się gorzka. Można temu zapobiec, gotując świeży owoc prze kilka minut, lecz „puszkowa” wersja sernika jest szybsza i prostsza.
W dzisiejszym opisie wspomnimy także o zdjęciu, którego inspiracją była kartka urodzinowa od Rodzinki zza wielkiej wody. W wiosennym wysypie urodzin w naszych Rodzinach wszystkim Jubilatom życzymy STO LAT, a gdy świeczki będą zdmuchnięte, tort zjedzony i szampan wypity, pamiętajcie, że Goście mogą mieć jeszcze miejsce na pyszny sernik ananasowy na zimno. 😉 🙂
Składniki na sernik ananasowy na zimno
- 400 g delicji
- 500 g sera białego z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
- 4 galaretki cytrynowe
- 1 puszka ananasów (w temperaturze pokojowej)
Wykonanie
Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody, odstawić do wystygnięcia.
Dno tortownicy (26 cm), wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć delicje.
Ananasy wyjąć z puszki, sok zachować.
Połowę owoców zblendować, wymieszać z serem, następnie wmieszać galaretkę cytrynową. Masę serową wlać ostrożnie do tortownicy, uważając, aby delicje się nie poprzesuwały. Wstawić do lodówki do stężenia sernika z ananasem.
W tym czasie sok z ananasów uzupełnić wodą do 600 ml, przelać do garnka, zagotować. Rozpuścić w nim pozostałe dwie galaretki cytrynowe, pozostawić do wystygnięcia.
Na serniku rozłożyć resztę ananasowych krążków, wylać zimną galaretkę. Sernik ananasowy na zimno wstawić do lodówki do stężenia galaretki.
2 Komentarze
M&B
5 marca 2019 at 20:37
Witamy. 🙂 Użyliśmy ananasów puszcze 565 g, 340 g po odsączeniu. Zamiana na mascarpone z pewnością zwiększy doznania smakowe, spokojnie można nim zastąpić zwykły ser. Życzymy smacznego. 🙂
ewa
5 marca 2019 at 18:58
Witam.Jakiej wielkosci puszka ananasow ma byc? Nie mieszkam w PL i u mnie jest 5 roznej wielkosci.I jeszcze jedno pytanie:czy zamiast sera,moge uzyc mascarpone?