Sernik

M&B
Sernik

Serniki często pojawiają się wśród naszych wypieków, ten to wypróbowany przepis mojej Koleżanki z pracy. Tak jak obiecała, sernik wyszedł doskonale – był wysoki, puszysty i lekki, a do tego było go bardzo dużo, o tym nie można nie wspomnieć. 🙂 Warto mieć w swoich kulinarnych notatkach przepis na tradycyjne ciasto z sera, które zawsze się udaje i wybornie smakuje. My z pewnością jeszcze z niego skorzystamy i ponownie upieczemy ten prosty i bardzo dobry sernik.

Sernik – składniki

Ciasto na spód:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szczypta soli
  • kilka kropel aromatu cytrynowego






Przygotowanie

Ciasto na spód:

Mąkę przesiać, dodać masło, jajko, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.

Masa serowa:

Biały ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Żółtka utrzeć z cukrem na kremową konsystencję. Wlewać stopniowo olej, następnie dodać ser, dokładnie zmiksować. Do masy serowej dosypać budynie śmietankowe, wlać mleko i kilka kropelek aromatu cytrynowego. Całość dokładnie wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać ją w masę serową.

Wykonanie

Dużą blachę do pieczenia lub tortownicę (28cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozłożyć na blasze, wylać na nie masę serową.

Piekarnik nagrzać do 180oC (z termoobiegiem), sernik piec 60-80 minut, ciasto może popękać i dość mocno się zrumienić. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.






Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sernik
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis