Kotlet schabowy
Tradycyjny składnik polskiego obiadu. Bez niego wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego posiłku. Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na pyszny i sycący kotlet schabowy.
Kotlet schabowy – składniki
- mięso schabowe podzielone na porcje
- mleko
- mąka
- 2 jajka
- bułka tarta
- smalec lub olej do smażenia
- sól
- pieprz
|
Przygotowanie
Schab pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm a następnie rozbić je tłuczkiem. Najlepiej robić to chowając je w foliowe torebki lub kładąc na ich wierzchu folię spożywczą. Zapobiegnie to rozrywaniu włókien mięsa, a także ochlapywaniu ścian.
Gdy kotlety będą utłuczone, włożyć je na 1 godzinę do mleka. Spowoduje to, że kotlety będą bardziej jędrne i nie będą wysuszone.
Wyjąć schab z mleka, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie oprószyć solą i pieprzem.
W głębokim talerzu roztrzepać jajka, na dwóch osobnych talerzach przygotować mąkę i bułkę tartą. W pierwszej kolejności kotlet obtoczyć w mące, następnie zanurzyć w jajku a na koniec obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
|