Zapiekanka z puree kukurydzianym
Planując zakupy na nadchodzące dni i przeglądając gazetki, natrafiliśmy na przepis na zapiekankę z puree kukurydzianym. Autorem jest Pascal Brodnicki, którego pomysły zawsze nam się podobają i czasem chętnie coś z jego propozycji gotujemy. Po raz pierwszy przeczytaliśmy o takim wykorzystaniu kukurydzy i z ciekawością końcowego smaku od razu następnego dnia zabraliśmy się za przyrządzanie. Przepis odrobinę uprościliśmy, żeby po część składników wystarczyło sięgnąć do lodówki lub szafki.
Zapiekanka z puree kukurydzianym – składniki
Puree kukurydziano-ziemniaczane:
- 1 puszka kukurydzy
- 50 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- 400 g ziemniaków
- 50 g miękkiego masła
- 4 duże łyżki śmietany 18%
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Pozostałe składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 pomidory
- 200 g sera mozzarella
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Puree kukurydziano-ziemniaczane:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Pognieść.
Kukurydzę odsączyć, czosnek obrać i razem z mlekiem zmielić na jednolitą masę.
Do ziemniaków dodać mieszankę kukurydzianą, masło, śmietanę oraz drobno posiekane listki bazylii, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pozostałe składniki:
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć. Usmażyć na patelni na złoty kolor – w piekarniku mięso będzie krótko, dlatego należy wcześniej je usmażyć.
Pomidory umyć, pokroić na grube plasterki.
Mozzarellę pokroić na plasterki.
WykonanieCałe puree kukurydziano-ziemniaczane wyłożyć w naczyniu do pieczenia, na nim ułożyć mięso, lekko je dociskając, następnie pomidory i na sam koniec mozzarellę.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), zapiekankę z puree kukurydzianym piec 10-15 minut.
|