Rafaello bez pieczenia

M&B
Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia zrobiliśmy, przygotowując własny budyń, który był bazą do kokosowej masy. Nasze ciasto miało zwarty krem, który nie rozpływał się przy krojeniu, a to dzięki temu, że odpowiednio utarliśmy masło oraz dodaliśmy przestudzony do temperatury pokojowej budyń. Słodycz ciasto Rafaello na herbatnikach przełamaliśmy słonymi krakersami, przez co było ono ciekawsze w smaku.

Rafaello bez pieczenia – składniki

    • 1 l mleka
    • 4 czubate łyżki mąki pszennej
    • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 żółtka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 cukier wanilinowy (8g)
    • 250 g masła w temperaturze pokojowej
    • 2 paczki herbatników (ok. 350 g)
    • 1 paczka krakersów (180 g)
    • 200 g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • całe migdały do dekoracji




Wykonanie

Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozprowadzić w nim obie mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, wlać rozrobione mąki, cały czas mieszając, aby nie było grudek, ugotować budyń. Przykryć go szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą i białą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, mieszać na niskich obrotach. Gdy masło połączy się z budyniem, wsypać 180 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć warstwę herbatników, na niej równomiernie rozprowadzić 1/3 kremu kokosowego, ponownie ułożyć herbatniki i na nich rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć krakersy, przykryć je masą kokosową i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto Rafaello bez pieczenia ozdobić migdałami, wstawić do lodówki na noc, aby herbatniki zmiękły.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Rafaello bez pieczenia
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    6 kwietnia 2022 at 14:24

    Cześć. Użyliśmy blachy 30/30 cm. Pozdrawiamy. 🙂

  • KlaudiaJ.

    6 kwietnia 2022 at 09:58

    Przepis na jaki rozmiar blachy?

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis