Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia

Rafaello bez pieczenia zrobiliśmy, przygotowując własny budyń, który był bazą do kokosowej masy. Nasze ciasto miało zwarty krem, który nie rozpływał się przy krojeniu, a to dzięki temu, że odpowiednio utarliśmy masło oraz dodaliśmy przestudzony do temperatury pokojowej budyń. Słodycz ciasto Rafaello na herbatnikach przełamaliśmy słonymi krakersami, przez co było ono ciekawsze w smaku.

Rafaello bez pieczenia – składniki

    • 1 l mleka
    • 4 czubate łyżki mąki pszennej
    • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 żółtka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 cukier wanilinowy (8g)
    • 250 g masła w temperaturze pokojowej
    • 2 paczki herbatników (ok. 350 g)
    • 1 paczka krakersów (180 g)
    • 200 g wiórek kokosowych

Dodatkowo:

  • całe migdały do dekoracji




Wykonanie

Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozprowadzić w nim obie mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, wlać rozrobione mąki, cały czas mieszając, aby nie było grudek, ugotować budyń. Przykryć go szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, wystudzić.

Masło utrzeć na puszystą i białą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, mieszać na niskich obrotach. Gdy masło połączy się z budyniem, wsypać 180 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć warstwę herbatników, na niej równomiernie rozprowadzić 1/3 kremu kokosowego, ponownie ułożyć herbatniki i na nich rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć krakersy, przykryć je masą kokosową i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto Rafaello bez pieczenia ozdobić migdałami, wstawić do lodówki na noc, aby herbatniki zmiękły.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Rafaello bez pieczenia
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

2 Komentarzy

  1. M&B
    6 kwietnia 2022    

    Cześć. Użyliśmy blachy 30/30 cm. Pozdrawiamy. 🙂

  2. KlaudiaJ.
    6 kwietnia 2022    

    Przepis na jaki rozmiar blachy?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

REKLAMA