Rafaello bez pieczenia
Rafaello bez pieczenia zrobiliśmy, przygotowując własny budyń, który był bazą do kokosowej masy. Nasze ciasto miało zwarty krem, który nie rozpływał się przy krojeniu, a to dzięki temu, że odpowiednio utarliśmy masło oraz dodaliśmy przestudzony do temperatury pokojowej budyń. Słodycz ciasto Rafaello na herbatnikach przełamaliśmy słonymi krakersami, przez co było ono ciekawsze w smaku.
Rafaello bez pieczenia – składniki
-
- 1 l mleka
- 85 g łyżki mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (8g)
- 250 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 paczki herbatników (ok. 350 g)
- 1 paczka krakersów (180 g)
- 200 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
- całe migdały do dekoracji
Wykonanie
Z mleka odlać 3/4 szklanki, rozprowadzić w nim obie mąki oraz żółtka. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem i cukrem wanilinowym, wlać rozrobione mąki, cały czas mieszając, aby nie było grudek, ugotować budyń. Przykryć go szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, wystudzić.
Masło utrzeć na puszystą i białą masę, następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, mieszać na niskich obrotach. Gdy masło połączy się z budyniem, wsypać 180 g wiórek kokosowych, dokładnie wymieszać.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć warstwę herbatników, na niej równomiernie rozprowadzić 1/3 kremu kokosowego, ponownie ułożyć herbatniki i na nich rozsmarować krem. Na wierzchu ułożyć krakersy, przykryć je masą kokosową i posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.
Ciasto Rafaello bez pieczenia ozdobić migdałami, wstawić do lodówki na noc, aby herbatniki zmiękły.
2 Komentarze
M&B
6 kwietnia 2022 at 14:24
Cześć. Użyliśmy blachy 30/30 cm. Pozdrawiamy. 🙂
KlaudiaJ.
6 kwietnia 2022 at 09:58
Przepis na jaki rozmiar blachy?