Pieczona goleń wołowa
Pewnego razu mój Mężczyzna wrócił z zakupów z nieplanowanym produktem, jakim była goleń wołowa. Nigdy jej nie robiliśmy, więc uznał, że warto podjąć wyzwanie i przygotować ją w domu. Po przeszukaniu książek i zasobów Internetu postanowiliśmy, że przygotujemy goleń wołową z czerwonym winem. Uzupełnieniem marynaty była cebula oraz podstawowe trzy przyprawy w naszym domu (oprócz soli i pieprzu) – liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Sukces smakowy udało nam się osiągnąć dzięki długiemu marynowaniu mięsa w tych dodatkach, zaś miękkość pieczonej goleni wołowej wynikała z pieczenia jej w woreczku. Podczas pieczenia powstał pyszny sos, jednak nie był zbyt fotogeniczny i nie załapał się na zdjęcie.
Pieczona goleń wołowa – składniki
- 2 plastry goleni wołowej z kością
- 2 duże cebule
- 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 4 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 8 ziarenek jałowca
- sól, pieprz
Wykonanie
Cebule obrać, pokroić w plastry. Połowę przygotowanej cebuli wraz z połową przypraw ułożyć na dnie dużego szklanego naczynia.
Goleń wołową natrzeć solą i pieprzem, ułożyć na plastrach cebuli. Na mięsie położyć resztę cebuli oraz przypraw. Całość zalać winem, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso wyjąć z marynaty, cebulę z przyprawami podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch woreczków do pieczenia. Do każdego z nich włożyć goleń wołową oraz wlać porcję wina, jeśli mięso nie jest przykryte płynem, należy dolać wody. Woreczki zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 2,5-3 godziny.
Po upieczeniu mięsa woreczki ostrożnie otworzyć, wyjąć golenie wołowe, a sos wraz z cebulą przelać do garnka (liście, ziele angielskie oraz jałowiec wyjąć) i zblendować. Postawić na ogniu, gotować bez przykrycia przez 10-15 minut, aby zredukować sos. W razie potrzeby doprawić do smaku solą oraz pieprzem. W tym czasie golenie wołowe włożyć do ciepłego piekarnika, aby mięso nie wystygło.
Pieczoną goleń wołową w sosie z czerwonego wina i cebuli można podać z puree z ziemniaków lub z ziemniakami Hassellback.