Sałatka śledziowa z ziemniakami

Sałatka śledziowa z ziemniakami poleca się nie tylko na Wielkanoc. 🙂 Prosta do zrobienia, ze składników, które powinny być w każdej kuchni. Chwila oczekiwania na ziemniaki i wymoczenie śledzi, a potem szybkie krojenie, mieszanie składników i sałatka ze śledzi gotowa.
Sałatka śledziowa z ziemniakami – składniki
- 3 filety śledziowe a’la Matjas
- 4 średnie ziemniaki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 2 średnie ogórki kiszone
- 1 jabłko
- 10 cm białej części pora
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 4 łyżki octu jabłkowego
- pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie
Filety śledziowe zalać zimną wodą, odstawić do moczenia na dwie godziny, w tym czasie dwa razy zmienić wodę.
Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, po czym zlać wodę i je ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Kiszone ogórki pokroić w kostkę.
Jabłko umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę.
Por opłukać, przeciąć na pół i pokroić go w półplasterki. Zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. Wylać na sitko, pozostawić do odkapania.
Kukurydzę wysypać na sitko, odsączyć.
Jajka obrać, pokroić w kostkę.
Natkę pietruszki opłukać, posiekać.
Wykonanie
Filety śledziowe wyjąć z wody, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paski.
W miseczce połączyć składniki sosu (majonez, śmietanę, musztardę, ocet jabłkowy), wsypać pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i szczyptą cukru.
Do miski wsypać pokrojone płaty śledziowe, ziemniaki, jajka, ogórki, por, kukurydzę oraz jabłko. Wlać sos, wymieszać składniki sałatki, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i cukrem.
Sałatka śledziowa z ziemniakami smakuje najlepiej wyjęta po kilku godzinach z lodówki, kiedy smaki się przegryzą.
Podobne przepisy





